Такої масштабної акції протесту, оголошеної профспілками, Сєверодонецьк не бачив уже давно. Від самого ранку поліція перекрила рух до головної площі міста, куди сходились учасники мирного мітингу. Почали його працівники Сєверодонецького «Азоту», але поступово до них долучилися профспілкові делегації з Лисичанського склозаводу «Пролетар», підприємств «Лисичанськвугілля» та «Первомайськвугілля», НВП «Зоря», ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», «Луганськгазу», городяни. За інформацією поліції, загалом зібралося майже три тисячі осіб.

Фото прес-служби Луганської ОДА.

Голова профспілки Сєверодонецького «Азоту» Валерій Черниш сформулював основну мету акції — не допустити повного руйнування промисловості Луганщини, домогтися виїзного у Сєверодонецьку засідання Кабінету Міністрів України, на якому обговорити шляхи відновлення роботи промислових підприємств і в цілому підтримку хімічної, нафтохімічної, вугільної, будівельної, енергетичної та інших галузей промисловості України. У своїх виступах представники трудових колективів змалювали ситуацію, що склалася на їхніх підприємствах. Зокрема, через проблеми з НКРЕКП «Луганське енергетичне об’єднання» фактично втратило оборотні кошти, у результаті чого загальний план капітального ремонту обладнання електричних мереж виконано лише на 15—43 відсотки, не виконано план із заміни опор повітряних ліній, істотно відстає від плану заміна проводів та ізоляторів на повітряних лініях.
Про свої проблеми розповіли і гірники: борги із зарплати перед шахтарями «Лисичанськвугілля» становлять 130 мільйонів гривень. Існує загроза закриття шахт імені Г. Г. Капустіна, «Привольнянська», «Новодружеська» («Лисичанськвугілля») і трьох шахт «Первомайськвугілля» — «Золоте», «Тошківська», «Карбоніт», які мають промислові запаси вугілля по 30—40 мільйонів тонн. Відсутнє фінансування Програми розвитку і реформування вугільної галузі. Шахтарі вимагають від Кабміну не підписання меморандумів і проведення круглих столів, а затвердження реальних програм та виділення реального фінансування на підтримку вугільної галузі.
Учасники мітингу перемістилися на площу Перемоги до будівлі облдержадміністрації і там продовжили свою акцію протесту. До них на зустріч вийшов керівник області Юрій Гарбуз і заявив, що підтримує вимоги мітингувальників щодо проведення виїзного засідання Кабміну. Проблема з енергобезпекою області не розв’язується з 2014 року, тому не виключено, що ситуація призведе до техногенної катастрофи. Мітингувальників також підтримав народний депутат України Сергій Дунаєв, наголосивши, що основна вимога акції протесту — відновлення економіки і промисловості Луганської області.
Доки на площі тривав мітинг, в ОДА відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Як зазначили його учасники, невиконання заходів з підготовки до зими розподільних електричних мереж і обладнання, які перебувають на балансі ТОВ «ЛЕО», ставить під загрозу стабільне проходження опалювального сезону в області в цілому, зокрема роботу підприємств теплоенергетики, водопровідно-каналізаційного господарства та інших об’єктів життєзабезпечення.
«Вважаю, що управління стратегічними підприємствами на період АТО має здійснювати держава», — наголосив очільник Луганщини і зазначив, що задля розв’язання проблем протягом року ОДА вжила низку заходів. Зокрема, для сталого енергозабезпечення ПрАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот» координуються роботи з приєднання області до Об’єднаної енергетичної системи України шляхом будівництва підстанції 500 кВ «Кремінська», вирішується питання введення в експлуатацію когенераційної установки на території «Азоту». Обидва заходи дадуть змогу відновити роботу цеху з виробництва аміаку й інших структурних підрозділів підприємства.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.