Пленарне засідання 3 жовтня

Верховна Рада дала старт пенсійній реформі — у цілому ухвалено урядовий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (№ 6614). Свої голоси за пенсійну реформу віддали 288 депутатів. За фракціями голоси розподілилися так: «Блок Петра Порошенка» — 122 «за», «Народний фронт» — 75, «Самопоміч» — 14, ДГ «Відродження» — 22, Радикальна партія Олега Ляшка — 17, «Воля народу» — 15, позафракційні — 23, «Батьківщина» — 0, «Опозиційний блок» — 0.
Законопроект запроваджує єдині підходи до обчислення пенсій за солідарною системою, диференціює розміри пенсій залежно від набутого страхового стажу та отриманого заробітку. За законом буде збільшено розмір пенсій нинішнім пенсіонерам, однак майбутнім для оформлення пенсії доведеться попрацювати довше. Уряду доручено розробити і подати до парламенту до 1 листопада окремі закони щодо пенсійного забезпечення військовослужбовців та громадян України, котрі проживають на тимчасово окупованих територіях. Кабінет Міністрів запевняє, що зростання пенсій торкнеться дев’яти мільйонів нинішніх пенсіонерів.
Голова Комітету з питань соціальної політики Людмила Денісова поінформувала, що комітетом була розглянута 2151 пропозиція, з яких 447 враховано. «Головне наше завдання — виправдати очікування пенсіонерів та підвищити їм пенсії, адже останнє осучаснення пенсій проводилося аж п’ять років тому — в 2012 році», — сказала Денісова.
Однак у депутатів було багато зауважень до законопроекту. Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що його фракція знімає з розгляду всі свої 1432 поправки, щоб не затягувати розгляд пенсійної реформи, однак висунула свої вимоги щодо зростання пенсій та зарахування страхового стажу. Депутати також наполягали зараховувати до страхового стажу службу в армії, участь в АТО, не обмежувати пенсії чорнобильцям, зберегти право пільгового виходу на пенсію для людей небезпечних професій — шахтарям, металургам, льотчикам, а також вчителям та лікарям, проіндексувати пенсії всім пенсіонерам на рівень інфляції. Багато парламентаріїв стверджували, що уряд може проіндексувати пенсії на рівень інфляції і без окремого закону.
Під час обговорення пенсійної реформи у сесійній залі запахло горілою проводкою, головуюча Оксана Сироїд оголосила перерву для обстеження пожежниками, однак обійшлося.
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман подякував народним депутатам за ухвалення пенсійної реформи. «Це по-справжньому історичне рішення — про встановлення справедливої пенсійної системи у нашій державі, — сказав прем’єр. — Це дається дуже нелегко, але це відповідальне рішення дасть можливість уже в жовтні не менш як дев’яти мільйонам українських пенсіонерів підвищити пенсії так, як ми і обіцяли. Я хотів би сказати, що саме з цього місяця буде встановлена справедлива пенсійна система: буде ліквідована урівнялівка, буде ліквідоване оподаткування пенсій. Ми зробимо все для того, щоб пенсії українських пенсіонерів системно зростали».
Тож які зміни та новації в пенсійному забезпеченні очікують українців?
* Зростання мінімальної пенсії до 1452 гривень, на 140 гривень більше.
* Осучаснення пенсій, призначених в минулі роки, з урахуванням показника середньої заробітної плати за 2014, 2015, 2016 роки.
* Скасування 15-відсоткового податку з пенсій для працюючих пенсіонерів, що було запроваджено у 2015 році, тепер їм виплачуватиметься пенсія у повному розмірі.
* Нова формула розрахунку пенсії: розмір пенсії = СЗ (середня зарплата) х ІКФ (індивідуальний коефіцієнт зарплати, тобто співвідношення зарплати людини до середньої зарплати) х КС (коефіцієнт страхового стажу).
* Зменшення величини оцінки одного року страхового стажу (КС) з 1,35 до 1,0 (тобто раніше кількість років стажу множилася на 1,35, тепер один до одного).
* Індексація (перерахунок) раніше призначених пенсій щороку відповідно до збільшення показника середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсії.
* Збереження пільгових умов пенсійного забезпечення для жінок, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей.
* Пенсійний вік не зріс, він залишається 60 років для чоловіків та жінок. Однак зростає страховий стаж для виходу на пенсію: з 1 січня 2018 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу (раніше було 15 років). При стажі 15—25 років можна буде вийти на пенсію в 63 роки. При стажі менше 15 років — у 65 років. З 2028 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати страховий стаж у 35 років.
* Страховий стаж можна буде купити, але не більш як п’ять років. Один рік стажу коштуватиме 16 896 гривень.
* Скасовано спеціальні пенсії для держслужбовців, вчених та інших категорій громадян. Їм нараховуватимуть пенсії за загальною системою.
* Скасовано право на дострокове нарахування пенсії за вислугу років для вчителів, лікарів, соцпрацівників, прокурорів. Право на достроковий вихід на пенсію залишено лише для військових.

Парламент також затвердив постанову «Про порядок денний сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» та ще один законопроект, пов’язаний із пенсійною реформою — «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» щодо підвищення пенсій» (№ 6617).

Олександра КУЧЕРЯВА.

 

Чому ми голосували «за»

Завдяки безкомпромісній боротьбі Радикальної партії парламент прийняв ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙ ДЛЯ 10,5 МЛН. УКРАЇНСЬКИХ ПЕНСІОНЕРІВ. Завдяки лише нашим поправкам на 1,5 МЛН. БІЛЬШЕ ПЕНСІОНЕРІВ отримають суттєве підвищення пенсій та соціальних допомог.
Наші принципові вимоги були озвучені під стенограму головою Комітету соцполітики Верховної Ради України і підтримані парламентом:
1) Уже з 1 жовтня цього року МІНІМАЛЬНУ ПЕНСІЮ ПІДВИЩЕНО з 1312 до 1452 грн., тобто на 11%, а не на 5% (до 1373 грн.) як пропонував уряд! Це означає ПІДНЯТТЯ ПЕНСІЙ НА 140 ГРН. для більш як 4 МЛН. УКРАЇНЦІВ, які сьогодні отримують мінімальну (1312 грн.) або близьку до мінімальної пенсію.
2) На законодавчому рівні ГАРАНТОВАНО, що пенсії та соціальна допомога НЕ МОЖУТЬ БУТИ МЕНШЕ ПРОЖИТКОВОГО МІНІМУМУ. Тепер люди з інвалідністю по закону отримуватимуть не 60% чи 80% прожиткового мінімуму, а не менше 100%! Нам вдалося вигризти відновлення виконання вимог статті 46 Конституції України «Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом».
3) Ми домоглися ПІДНЯТТЯ ПЕНСІЙ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ:
— у середньому на 352 грн. (до 1452+ грн./міс.) ДЛЯ 100 ТИС. УКРАЇНСЬКИХ ЖІНОК, ЩО РАНІШЕ ВИЙШЛИ НА ПЕНСІЮ та отримували виплати нижче прожиткового мінімуму;
— у середньому на 273 грн. (до 1373+ грн./міс.) ДЛЯ 1 МЛН. ПЕНСІОНЕРІВ, ЩО НЕ МАЮТЬ ДОСТАТНЬОГО СТРАХОВОГО СТАЖУ для отримання мінімальної пенсії;
— на 424 грн. (до 1373+ грн./міс.) ДЛЯ 500 ТИС. ПЕНСІОНЕРІВ, ЩО СЬОГОДНІ НЕ МАЮТЬ МІНІМАЛЬНОГО СТРАХОВОГО СТАЖУ та виживають на «соціальну допомогу» в 949 грн.
4) СКАСОВАНО ПОДАТОК НА ПЕНСІЇ (15%) для працюючих пенсіонерів.
5) ДО СТРАХОВОГО СТАЖУ для нарахування пенсії враховано період НАВЧАННЯ У ВНЗ за держзамовленням.
6) ДО СТРАХОВОГО СТАЖУ для нарахування пенсії враховано час ЗДІЙСНЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ, протягом якого сплачувались соціальні внески.
7) Ми НЕ ДОПУСТИЛИ ПІДВИЩЕННЯ ЄСВ для працівників зі шкідливими та важкими умовами праці — шахтарів, металургів, хіміків, нафтовиків, газовиків, енергетиків та ін. Залишили для них ЄСВ 22% замість 37%, до яких уряд хотів підняти ЄСВ.

Олег ЛЯШКО,
голова фракції Радикальної партії.