Ухвалення Верховною Радою пенсійної реформи дасть змогу вже з жовтня підвищити пенсії для понад 9 мільйонів пенсіонерів, скасувати оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів, залишити діючий пенсійний вік та запровадити автоматичне осучаснення пенсій. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів сказав прем’єр Володимир Гройсман.


Зазначивши, що з 1 жовтня всі ті, хто мав пенсію 949 гривень, а це понад 1 мільйон громадян, отримуватимуть 1452 гривні, глава уряду наголосив на важливості зміни бази нарахування пенсій. «До 1 жовтня вона становила 1190 гривень, а тепер дорівнюватиме 3764 гривням», — повідомив він та зазначив, що внаслідок цього підвищення до 200 гривень отримають 1,3 мільйона пенсіонерів, від 200 до 500 гривень – 1,2 мільйона, від 500 до 1000 тисячі гривень — майже 2 мільйони пенсіонерів та збільшення на понад тисячу гривень очікує на 1,1 мільйона пенсіонерів. «Та найголовнішим є те, що далі ця система передбачатиме автоматичне підвищення пенсій. Політики більше не впливатимуть на те, який буде розмір пенсії, бо є відсоток інфляції та відсоток зростання середньої заробітної плати по країні, тож кожного року пенсії перераховуватимуть автоматично», — підкреслив глава уряду.


Наступним завданням парламенту В. Гройсман назвав ухвалення медичної реформи. «Багато говорять про те, що вона не на часі, але варто зайти до будь-якого відділення районної лікарні, щоб зрозуміти: ми на десятки років запізнилися із запровадженням нової системи охорони здоров’я», — зазначив прем’єр та як приклад нових системних рішень назвав програму «Доступні ліки». «Ми шість місяців тому запустили цю систему і за цей час понад 6,5 мільйона громадян вже отримали рецепти на безплатні ліки, в тому числі й ті, хто не міг собі дозволити їхнє придбання», — підкреслив він.


В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у свою чергу зазначила, що піврічний досвід реалізації програми «Доступні ліки» свідчить про її успішність та затребуваність, адже за цей час до неї вже приєдналося понад 6,6 тисячі аптек по всій країні. «Це означає, що кожна третя аптека бере участь у цій програмі», — зазначила У. Супрун та повідомила, що найкраще про затребуваність цієї програми свідчить те, що за шість місяців кількість її учасників зросла у 82 рази. «Участь у програмі добровільна, але щоб узяти в ній участь, виробники мають знизити свої ціни до нашого рівня», — сказала У. Супрун та додала, що в середньому це призвело до зниження цін на 30 відсотків, а деякі виробники зменшили їх навіть удвічі.


Говорячи про необхідність ухвалення медичної реформи, У. Супрун зауважила, що й перед стартом програми «Доступні ліки» лунало чимало критичних виступів. «Нині 72 відсотки українців підтримують медичну реформу і я сподіваюся, що наступними днями Верховна Рада проголосує за законопроекти № 6327 і № 6604», — сказала в.о. міністра та закликала парламентаріїв дати старт медичній реформі, «бо найгірше, що ми можемо робити в наявній системі, — це залишати все, як є, та далі залишатися заручниками популістів».