У Верховній Раді зареєстровано два, внесені Президентом України як невідкладні, проекти законів «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» (№ 7163) та «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей» (№ 7164). Уже також зареєстровані й альтернативні законопроекти від народних депутатів, зокрема, від «Самопомочі» та «Свободи».
«Головна ідея законів про реінтеграцію Донбасу — це відновлення суверенітету на тимчасово окупованих територіях», — наголосила у коментарі журналістам у кулуарах парламенту представник Президента України у Верховній Раді Ірина ЛУЦЕНКО.
«Закони забезпечать мирну реінтеграцію Донбасу політико-дипломатичним шляхом та дозволять державі протистояти повзучій анексії ОРДЛО, яку проводить Росія, — зауважила Луценко. — Закон поставить крапку в дискусії про право використання Збройних Сил України на Донбасі та визначить правовий статус ОРДЛО як «тимчасово окупованих територій», що тягне за собою всі наслідки, згідно з міжнародним правом про окуповані території».
У свою чергу, секретар Комітету з питань національної безпеки та оборони Іван ВІННИК (фракція БПП) у коментарі журналістам зауважив: «Головна мета законопроектів про реінтеграцію Донбасу — визволення цих територій, відновлення конституційних прав на них. Потім будемо будувати дороги, відновлювати знищену інфраструктуру». На запитання — хто ж звільнятиме тимчасово окуповані території, Вінник відповів: «Збройні Сили України, Національна гвардія та інші визначені законом військові формування».
Фракція «Народний фронт» висунула низку умов щодо голосування за законопроекти про реінтеграцію Донбасу. «Посилання на Мінські угоди не доречні в цьому законопроекті. Фракція наполягає, щоб у жодному законопроекті не передбачалося визнання Мінських угод на законодавчому рівні», -заявив у коментарі журналістам керівник фракції Максим БУРБАК. «Проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей можливе лише після повного виведення всіх незаконних збройних формувань та російських військ з території Донбасу, поновлення Україною контролю за своїм кордоном та верифікації цих фактів», — додала заступник голови фракції Вікторія СЮМАР. «Ми голосуватимемо за законопроект № 7164 за умови, що закон набирає чинності лише після повного виведення збройних сил РФ, усіх бандформувань, які спонсоруються РФ, бойової техніки за межі державного кордону України», — сказав на брифінгу перший заступник голови фракції Андрій ТЕТЕРУК.
Законопроекти про реінтеграцію Донбасу обговорюватимуться на так званій «мінській платформі» в парламенті, повідомила заступник Голови Верховної Ради Оксана СИРОЇД на своїй сторінці у Фейсбуці. «У мінській платформі ми участі не берем, але проект закону вивчаємо і вас запрошуємо, -зауважила політик. — Деякі руйнівні речі прибрані. Не впевнена, що назавжди. Залишилися: — легалізація Мінських угод і необхідність їх виконання; — об’єднаний оперативний штаб Донецької та Луганської областей буде займатися дозволами на торгівлю; — застосування Збройних Сил у мирний час тощо».
«Аналіз президентських законопроектів показує, що вони практично консервують конфлікт, а в гіршому випадку — призведуть до відкритої війни, відкритого протистояння, виведуть із мінських угод і країна буде далі йти шляхом війни», — заявив на брифінгу народний депутат від Опозиційного блоку Олександр ВІЛКУЛ.
Законопроект «Про реінтеграцію Донбасу» — «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» — визначає правовий статус окупованого Донбасу. Він, зокрема, передбачає:
* покласти відповідальність за події на Донбасі на Російську Федерацію, визнати її окупантом, відзначити, що РФ ініціювала, організувала та підтримала терористичну діяльність проти України, зокрема, здійснює збройну агресію проти України.
Згідно із законопроектом окуповані такі території на Донбасі:
* землі та внутрішні води, де перебувають російські збройні сили та окупаційна адміністрація РФ;
* море, що прилягає до окупованих територій;
* повітряний простір над зазначеними вище територіями;
* антитерористична операція переходить у «заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях»;
* буде створено Об’єднаний штаб ЗСУ, повноваження якого — планувати, організовувати та контролювати заходи зі стримування і відсічі агресії РФ на Донбасі, зокрема, — спрямовувати і координувати діяльність військово-цивільних адміністрацій;
* до стримування російській агресії залучатимуть ЗСУ, Службу безпеки, розвідку, Держспцзв’язку, Нацгвардію, прикордонників, Держохорону, Держслужбу транспорту, МВС, Нацполіцію, рятувальників ДСНС;
* дію Закону «Про військово-цивільні адміністрації» буде подовжено до завершення особливого періоду, який почався з оголошення часткової мобілізації Президентом (наразі закон діє протягом АТО і ще півроку, але не довше 16 серпня 2018 року);
* у разі введення воєнного стану на частині територій у зв’язку із агресією РФ можуть створюватися військові адміністрації замість обласних, районних, сільських рад.