Парламентська хроніка

Ранкове засідання 5 жовтня


Верховна Рада продовжила розгляд у другому читанні та ухвалила в цілому законопроект «Про електронні довірчі послуги» (№ 4685). Цей законопроект узгоджує вітчизняне законодавство у сфері електронного цифрового підпису із законодавством Європейського Союзу та створює умови для розбудови єдиного простору системи електронних довірчих послуг. 

 

Володимир Ар'єв, Ганна Гопко.

 

Андрій Іванчук, Сергій Березенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Крім того, цим документом в Україні визнаються електронні довірчі послуги, які надаються іноземними компаніями та організаціями, що забезпечить активний розвиток транскордонного співробітництва та інтеграцію України у світовий електронний інформаційний простір.


Особливо ухвалення цього законопроекту важливе в контексті щойно підписаної на рівні Європейського Союзу угоди про створення до кінця 2018 року єдиного цифрового ринку, адже узгодивши своє законодавство із законодавством ЄС, Україна зможе розраховувати на залучення 5—6 мільярдів доларів інвестицій у розвиток цифрових технологій.


Верховна Рада ухвалила законопроект про ратифікацію протоколів № 15 і    № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (№ 0159). «Ця ратифікація підтвердить наміри України брати активну участь у реформуванні Європейського суду з прав людини з метою підвищення його ефективності», — зазначила представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко.


Також у цілому ухвалено законопроект про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між урядом України та урядом Сполучених Штатів Америки про відновлення дії Угоди про співробітництво у сфері науки і технологій (№ 0156).


Парламентарії підтримали проект постанови про проведення 6 грудня 2017 року урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого 100-річчю проведення першого Курултаю кримськотатарського народу (№ 7141).


Народний депутат Рефат Чубаров нагадав, що в грудні 2017 року виповнюється 100 років з часу проведення першого Курултаю кримськотатарського народу. «Ця дата є однією з найвизначніших в історії Криму та кримськотатарського народу. За підсумками роботи першого Курултаю було оголошено Кримську народну республіку, сформовано уряд, ухвалено Конституцію новоствореної республіки та затверджено державні символи. Це надзвичайно важлива подія в історії України, про яку ми маємо пам’ятати», — зазначив він та підкреслив, що проведення такого урочистого засідання стане також потужним сигналом для мешканців тимчасово окупованого Криму щодо невідворотності деокупації та відновлення суверенітету України над півостровом.


Крім того, парламентарії внесли зміни до постанови Верховної Ради «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2017 році» (№ 6728).


Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький поінформував, що на державному рівні, зокрема, пропонується відзначити 100-річчя з часу заснування Союзу українок та Харківського національного університету мистецтв імені Котляревського,  80-ті роковини з часу масових розстрілів української інтелігенції в урочищі Сандормох та ін.


Також ухвалено постанову про Звернення Верховної Ради України до парламентів країн—членів Міжпарламентського союзу щодо бойкоту ініційованої російськими парламентаріями 137-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу  (м. Санкт-Петербург).


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що Російська Федерація, яка докладає всіх зусиль, щоб вийти з політичних санкцій, ініціює проведення наступного тижня в Санкт-Петербурзі 137-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу, яка буде присвячена 100-річчю Жовтневої революції, що принесла кров і смерть в Україну. «Саме тому два комітети — у закордонних справах та з питань євроінтеграції — напрацювали проект звернення Верховної Ради України до парламентів країн—членів Міжпарламентського союзу щодо бойкоту ініційованого Російською Федерацією і депутатами Держдуми РФ засідання», — наголосила  І. Геращенко.


Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко назвала цинічною саму спробу Російської Федерації зібрати в Санкт-Петербурзі представників Міжпарламентського союзу. «Верховна Рада України переконана, що Російська Федерація, яка вже четвертий рік продовжує військову агресію проти України, підриває територіальну цілісність і суверенітет Грузії та Республіки Молдова, проводить системну політику з дестабілізації внутрішньополітичної ситуації в Європі та втручання у внутрішні справи інших країн, не повинна мати права приймати в себе міжнародні заходи під егідою міжнародних організацій, статутні норми яких вона грубо порушує. 
У цьому контексті також доречно нагадати, що у 2016 році Верховна Рада України ухвалила постанову про невизнання легітимності всього складу Держдуми РФ сьомого скликання, тож навіть з огляду на це присутність української парламентської делегації у Санкт-Петербурзі є неможливою.


Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав Міністерство закордонних справ невідкладно донести зміст звернення до парламентів країн—членів Міжпарламентського союзу.


Після розгляду в повторному другому читанні в цілому ухвалено й законопроект «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» (№ 2126а).


У другому читанні та в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» (№ 4646-д).


Одразу в цілому ухвалено й представлений народним депутатом Олегом Медуницею законопроект про внесення змін до Закону «Про гастрольні заходи в Україні» (щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участі громадян країни-агресора, № 6682). Ці зміни, зокрема, передбачають, що організатор заходу має право укласти договір із відповідним гастролером лише у тому разі, якщо у відповідь на свій попередній запит отримає від СБУ інформацію про відсутність законних підстав для недопущення громадянина держави-агресора на територію України.


Парламент після двох попередніх невдалих спроб нарешті підтримав дві постанови про визначення представника Верховної Ради до складу Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (№ 7166 та № 7167).


Верховна Рада включила до порядку денного законопроекти «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях»   (№№ 7163, 7163-1, 7163-2) та «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей»  (№№ 7164 та 7164-1).


На вимогу двох фракцій Сергій Соболєв («Батьківщина») виголосив заяву, у якій закликав правоохоронні органи невідкладно розслідувати зухвалий замах на голову Одеської облпарторганізації ВО «Батьківщина», першого заступника голови Одеської облради Олега Радковського, який у середу в центрі Одеси отримав три кульові поранення. «Ті події, які останніми днями сталися в низці регіонів України, а саме, вбивство депутатів місцевих рад, замахи на керівництво обласних рад, свідчать про прямий тиск на місцеве самоврядування в Україні», — заявив він та поклав відповідальність за неспроможність захистити конституційний лад в країні на Президента.