Військові навчання із залученням різних видів Збройних Сил, зокрема, форсуванням річки, нині організовують регулярно. Лише 2017 року відбулося понад 20 бригадних навчань. Їхня мета — не тільки бойове злагодження, а й відпрацювання всіх форм ведення бойових дій, взаємодії між видами ЗСУ. Це розширює світогляд командирів та робить нашу армію сильнішою.

 

 

Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Муженко взяв участь у тактичних навчаннях 30-ї бригади на Гончарівському полігоні.


Генерал армії розповів, що після того, як бригада виконує завдання в районі проведення АТО, їй дається час на відновлення боєздатності. Люди відпочивають. Потім проводяться індивідуальні заняття, далі — великі полігонні маневри з призовом резервістів. 

 

Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії Віктор Муженко на навчаннях 30-ї бригади.

 


29 червня 2017 року за минулі три роки війни вперше    30-та бригада у повному складі повернулася додому, у місто Новоград-Волинський. Навесні 2014 року, після інтервенції Росії до Криму, 30-та механізована бригада була однією з п’яти бригад Збройних Сил України, що комплектувалася на той час контрактниками і була боєздатна. Тоді бригада могла виставити лише  1000 бійців. Підрозділи бригади були висунуті на південь, очікуючи з Криму ймовірного удару. Під час війни на сході України бригада у 2014 році вела важкі бойові дії в секторі «Д».


Бригадні тактичні навчання з бойовою стрільбою 30-ї механізованої бригади Оперативного командування «Північ» тривали вдень і вночі. Спільно з військовиками Збройних Сил тренувалися й підрозділи Державної прикордонної служби, зокрема обслуги зенітних установок ЗУ-23, і Національної гвардії України, котрі здійснювали охорону периметру та діяли в інтересах бригади. Також до зборів залучили майже тисячу резервістів першої черги. Активні маневри тривали три доби з п’яти діб тактико-спеціальних навчань.

 

 

 

 

 

Складність цих навчань полягала в тому, що замислу керівників, в ролі яких виступали начальники родів військ оперативного командування «Північ», ніхто не знав. Завдання ставилися безпосередньо на «полі бою» і прийняття відповідних рішень здійснювалось відповідно до поточної обстановки.

 

 

Бійці резерву, які брали участь у навчаннях, продемонстрували неабияку виучку та старанність, а ті вміння, навички та бойовий запал, які здобули в зоні ведення бойових дій, допомогли під час виконання навчально-бойових завдань.


За задумом навчань підрозділи бригади відбили атаку противника та перейшли у наступ. У ході тренувань армійці форсували малу водну перешкоду, при цьому знищивши незаконні збройні формування, які намагалися вчинити диверсію. До навчань також залучили підрозділи ствольної артилерії, радіоелектронної боротьби, армійської авіації.

 

 

 

 


На полігоні довелось побачити спокійних мужніх чоловіків від солдата до генерала, які впевнено і без метушні робили свою військову роботу. Так само, як і на війні.

 

 


Командир 30-ї механізованої бригади — Іван Гараз. На фронті з весни 2014-го, брав участь у боях у секторі «Д», зокрема за Ізварине. Нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.


Що буде далі з українським Донбасом, залежить від рішень політиків і глобальної ситуації. Але можемо сказати — Збройні Сили України на четвертому році війни боєготові й боєздатні, у них сильний дух. І це заслуга всіх військовиків — солдатів і генералів. Зазвичай робота вищих керівників ЗСУ — не публічна і не саморекламна. На відміну від зграї диванних експертів, котрі знаються на всьому — на балеті, футболі, військових операціях, польотах на Марс.

 


Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил Віктор Муженко:


— Нам потрібен Закон «Про військову поліцію». У ньому регламентуються різні аспекти, у тому числі й питання протидії диверсійній діяльності. Закон на сьогодні не прийнято, хоча він був підготовлений та двічі подавався на розгляд до парламенту починаючи з січня 2015 року. Ми знайшли розуміння у Президента України, і за його підтримки плануємо внести цей законопроект до Верховної Ради України вже як невідкладний.


Також нам потрібні зміни до Закону «Про проходження військової служби в резерві». Постають нові виклики, потрібно змінювати систему підготовки резервістів. Як змінити умови проходження їхньої служби, залучати їх не тільки для тактичної підготовки, а й для органів управління. Щоб була повноцінна служба в резерві. Можливо, ми повинні розглянути план, щоб утримувати Збройні Сили в меншій кількості, а в разі необхідності залучати резервістів на певний період, наприклад, до одного року чи до восьми місяців. Це теж треба прописати у законі. Тоді ми зможемо доукомплектовувати військові частини на період виконання завдань. Після відновлення боєздатності частин резервістів можна звільняти.

 


Ми повинні призивати резервістів не тільки першої черги в бойові бригади, а й резервістів другої черги в новостворені бригади, це так звані кадрові бригади, у яких існують тільки органи управління. Ми повністю їх не розгортаємо. Цього року ми вже так діяли.


Ще нам необхідні зміни до Закону «Про територіальну оборону». Ми проводимо навчання і розуміємо, що потрібно змінити підпорядкування цього резерву, тобто можливість передавати територіальні частини до угрупування військ на загрозливих напрямках. До кінця року за підсумками навчань зміни до цих двох законів буде напрацьовано і передано до Верховної Ради.

Фото автора.