У кожного міста є своє обличчя, свої барви, своя історія. В одних — колорит яскравий і виразний, в інших — приглушений і спокійний. У старовинної Умані образ неповторний. Мальовнича, романтична дивовижною «Софіївкою», вона кожного полонить квітучою красою, архітектурними пам’ятками, веселковими фонтанами, юною посмішкою студентства. Тут, на затишних вулицях «лагідної Умані», на зелених алеях знаменитого дендропарку, особливо відчувається відгомін минулого і поступ сучасного.
Про історію та сучасне життя столиці «Софіївки», про здійснені проекти та нові задуми — розмова нашого кореспондента з міським головою Умані Олександром ЦЕБРІЄМ (на знімку). 

— Олександре Володимировичу, нинішня Умань — це унікальне поєднання сивої давнини із сучасним ритмом життя. Як удається утримувати рівновагу між збереженням історико-культурної спадщини і урбаністичним розвитком міста?
— Утримувати баланс завжди нелегко. Однак ми стараємося, і нам це вдається. Як? Усі уманчани дуже люблять своє місто. Пишаються його історією, неповторністю, незрівняною красою. І бережуть все, що дійшло до нас з глибини віків. Ще у сімнадцятому столітті Умань мала Магдебурзьке право, і про місто знали у європейських палацах і на східних торговицях. Завдяки вигідному географічному розташуванню та природній підприємливості місцевих громадян Умань упродовж сторіч бурхливо росла і розвивалася. З глибини віків до наших днів збереглися унікальні пам’ятки минувшини, які нині об’єднані у комплекс Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань». Мало хто знає, що Умань у тому ж сімнадцятому столітті під час гетьманування Михайла Ханенка чотири роки була столицею Правобережної України. Уманський козацький полк був не лише військовою, а й адміністративною одиницею та одним із найбільших полків козацької Української держави. Уманчани не тільки вміли господарювати, тримати у руках шаблю, а й були глибоко духовними людьми. До нашого часу збереглися побудовані кілька століть тому православні церкви, католицький костел, іудейська синагога, Василіанський монастир. Закладена предками багатокультурність міста не тільки дійшла до наших днів, а й розвинулася, набрала нових форм. Особливе місце у цьому культурному багатоголоссі посідає хасидський рух, що раз на рік перетворює Умань на маленький Єрусалим...
— Ми завжди раді вітати гостей. У місті розвиваються такі види туризму, як фестивальний, діловий, спортивний та релігійний. Саме Умань є центром релігійного паломництва. Створення у місті могильного комплексу іудейського святого цадика Нахмана привернуло до себе увагу ортодоксальних вірян з усього світу. На зустріч єврейського Нового року до Умані з’їжджається майже 20 тисяч паломників. Враховуючи цей та інший досвід у прийомі вітчизняних та зарубіжних мандрівників, працюємо зараз над туристичною концепцією Умані, створили відділ туризму міської ради.
— Ваше місто славиться також широкими побратимськими контактами з різними містами Європи та США. Розкажіть про це детальніше.
— Найдавніші зв’язки маємо з французьким містом Ромійї-сюр-Сен. Дружба з муніципалітетом та громадою започаткована ще у 1961 році... Тривала співпраця існує також з британським містом Мілфорд-Хейфон. Найактивніші члени тамтешнього клубу постійно допомагають уманському дитячому інтернату, інвалідам, малозабезпеченим родинам. Ми відвідуємо Велику Британію у День пам’яті жертв Другої світової війни. Тридцять років триває партнерська взаємодія між Уманню та містом Девіс (США). Американський меценат Стен Форбс ось уже сімнадцять літ сплачує заохочувальні стипендії кращим студентам Уманського університету садівництва. Побували також майбутні агрономи і технологи на стажуванні за океаном. 
Особливо теплі взаємини уманчан з громадою литовського міста Радвілішкіса. З перших днів російської агресії на сході України наші щирі друзі підставили своє плече нашим воїнам, родинам військовослужбовців, волонтерам. Литовські побратими брали на відпочинок наших дітей, допомагали ліками і сердечним словом підтримки. 
Нинішнього вересня з Радвілішкіса надійшла неоціненна допомога міській дитячій лікарні. Наші друзі привезли медичне обладнання, холодильники, спортивний інвентар. Для господарчого двору лікарні — трактор-газонокосарку, мотокосу. Зараз ми спільно з литовськими колегами працюємо над питаннями екології та енергозбереження.
— Буваючи за кордоном у містах-побратимах, уманчани, очевидно, прагнуть, щоб і їх місто набувало рис європейськості, високої культури громадських місць.
— Саме ці завдання й вирішує орган місцевого самоврядування. Хто не був кілька років в Умані, буде приємно здивований змінами, які відбулися на вулицях і площах, у скверах і парках. Нам вдалося зробити центр міста впорядкованим і затишним, зручним для жителів та гостей. Гордістю уманчан став унікальний комплекс фонтанів «Перлина кохання», відкритий цього літа. Завершено також реконструкцію парку імені Тараса Шевченка. На його квітучих алеях тепер приємно відпочивати дорослим і малечі. Робота з впорядкування міста триває постійно.
— З приходом осені багато міських голів нарікає на нестачу коштів, на «дірявий» бюджет. Як справи з фінансами в Умані?
— Завдяки роботі промислових, переробних підприємств, усіх уманчан, які сплачують податки, за вісім місяців нинішнього року до міського бюджету спрямовано майже 800 мільйонів гривень доходів, тобто 101 відсоток до уточненого плану. Ми збільшили доходи порівняно з відповідним періодом минулого року на суму 45,4 мільйона гривень. Зазначу, що прийнятий міський бюджет на 2017 рік — збалансований. У ньому відсутній дефіцит коштів на заробітну плату працівникам бюджетних організацій та установ. Такого раніше не було. Ми забезпечили виплату всіх надбавок та індексацій освітянам, медикам, працівникам соціальної сфери та культури. До кінця року очікується значне надходження пайової участі на програму благоустрою міста. Вся ця сума, до копійки, буде витрачена на асфальтування доріг, облаштування тротуарів, на впорядкування дворів у житлових мікрорайонах.
— Умань називають ще й соціально комфортним містом. Які програми функціонують зараз у місті?
— У нас діє 13 програм щодо соціального захисту сімей з дітьми учасників АТО, ветеранів війни і праці, інвалідів, внутрішньо переміщених осіб. Міська рада забезпечила соціальні гарантії та виплату коштів згідно з чинним законодавством у повному обсязі пільговим категоріям населення. Вже виділено 356 земельних ділянок учасникам АТО та іншим громадянам, котрі мають від держави пільги. Діти загиблих захисників Вітчизни отримують щомісячні стипендії міського голови. Вдалося забезпечити житлом дві родини військовослужбовців, які полягли у боях на сході держави.
При міській раді працює комісія, яка вирішує питання вразливих категорій населення, діє сектор позаштатних інспекторів. Підрозділи Центру соціальних послуг опікуються 16 тисячами непрацездатних містян, функціонують три центри реабілітації, є дитячий табір санаторного типу «Пролісок», клуб для ветеранів «Надвечір’я». Словом, у місті ніхто не забутий. Завдяки не тільки сумлінному виконанню службових обов’язків соціальних працівників, а й дякуючи їх ентузіазму, чуйним серцям, усі уманчани, котрі потребують турботи і піклування, сповна їх отримують.
За рахунок місцевого бюджету продовжуємо фінансувати перевезення пільгових категорій, а це 24 тисячі уманчан. На це в програмі «Турбота» передбачено коштів у сумі понад 3 млн. грн. На жаль, держава переклала цей фінансовий «тягар» на місцеві бюджети.
— Сьогодні багато хто критикує розпочату медичну реформу. Як вона відбувається у вашому місті?
— Якщо нічого не робити, то й критикувати не буде за що. 
Умань є центром великого регіону, і так склалося, що міські заклади охорони здоров’я надають медичні послуги не тільки уманчанам, а й жителям інших районів. Тому, у рамках проведення медичної реформи, є всі підстави для створення у нас госпітального округу. Міська рада працює над тим, щоб ця реорганізація пройшла успішно.
 Зокрема, велику увагу приділяємо нині зміцненню матеріально-технічної бази медичних закладів. Уже завершено капітальний ремонт фтизіатричного відділення міської лікарні. За кошти міського бюджету закуплено чимало медичного обладнання: флюорограф, УЗД-апарат «Voluson» — високоточний спеціалізований сканер елітного класу для акушерства та гінекології. Гарна новина в тому, що в жіночій консультації обстеження на багатофункціональній ультразвуковій системі проводяться безплатно.
Нагадаю, що в році нинішньому в Умані пологи також проводяться безплатно, і цією послугою вже скористалися 250 породіль. Ми постійно піклуємось про здоров’я мешканців міста, значну частину яких становить жіноче населення.
Вже розпочали ремонт приміщення амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вулиці Незалежності. У майбутньому плануємо відкрити ще дві такі амбулаторії у мікрорайонах міста, щоб наблизити надання медичних послуг ближче до людей. За моєї особистої домовленості з керівництвом Київської медичної академії післядипломної освіти імені Платона Шупика в місті проводяться безплатні консультації для уманчан провідними офтальмологами столиці.
— Добре відомі уманські новації і в галузі освіти. Що ви скажете про них?
— Умань — єдине місто Черкаської області, де місцевою владою прийнято рішення про підвищення заробітної плати вчителям з 1 січня 2017 року. На це з міського бюджету виділено понад 11 мільйонів гривень. Забезпечено також видатки на безплатне харчування учнів 1—4 класів та дітей з малозабезпечених та багатодітних родин на суму майже 4 млн. грн. Із міської скарбниці нагороджені також школярі-переможці олімпіад, конкурсів, спортивних змагань, а також їх наставники. До слова, спорт в Умані займає почесне місце. Ми пишаємося тим, що у нашому місті живуть чемпіони України, призери європейських і світових першостей. Для того, аби стимулювати молодь активно і наполегливо займатися спортом, міськрада заснувала стипендії перспективним спортсменам. Сьогодні матеріальну підтримку від міста отримують майстри спорту міжнародного класу Ярослав Жмуденко, Євгеній Овсянніков, Юлія Юрійчук, Владислав Мегесь, Валентин Івасюк.
— Олександре Володимировичу, у першу неділю жовтня Умань традиційно відзначає День міста. Що б ви хотіли побажати землякам напередодні свята?
— Любити і берегти рідну Умань. Адже народжена вона, як сказав колись поет, для натхнення, любові, злагоди. Миру всім і добробуту. Хай кожна уманська родина буде щасливою, хай усміхаються батькам здорові і радісні діти!

Інтерв’ю провела Лідія ЛІСОВА.
Фото надане прес-центром Уманської міськради.

Черкаська область.

ВІЗИТІВКА УМАНІ

Місто обласного підпорядкування, центр Східного Поділля.
Населення — майже 86 тисяч мешканців. Знамените унікальним садово-ландшафтним дендропарком «Софіївка». У місті функціонують університет садівництва, державний педагогічний університет, кілька філій столичних вищих навчальних закладів, медичне, музичне училища, педагогічний, агротехнічний коледжі, 16 загальноосвітніх шкіл, 19 дошкільних навчальних закладів.