Про пенсійну реформу вже сказано й написано так багато, що ми, аби ще більше не бентежити і не дезінформувати співвітчизників, утримаємося від критичних коментарів та зауважень, лиш багатозначно констатуємо — час розсудить. 

Отже, плюси. Як обіцяють чиновники для 5,6 млн. пенсіонерів пенсії в середньому збільшаться на 692 гривні. Майже 25 доларів. Це за сьогоднішнього курсу. Це станеться в результаті «осучаснення» або перерахунку пенсії з урахуванням показника середньої зарплати за три останні роки. Хоча для перерахунку-індексації і раніше, до ухвалення нового пенсійного законодавства, досить було рішення уряду. Інша річ, що уряд упродовж кількох років обминав своєю високоповажною увагою це питання.
Йдемо далі. Для 600 тисяч працюючих пенсіонерів скасовується 15% обмеження виплати пенсій. Для 104 тисяч жінок, які достроково вийшли на пенсію в 55 років, скасовується зменшення розміру пенсій. 
Збережено право для призначення пенсії за віком в 60 років для осіб, які мають повний страховий стаж. Із 1 січня 2018 року пенсія за віком призначатиметься за наявності стажу на 1 січня 2018 року 25 років — у 60 років. Діапазон необхідного стажу щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років у 2028 році. За наявності менше встановленого мінімального страхового стажу — у 63 роки та у 65 років особам, які матимуть менше 15 років стажу. От тут дозволимо собі висловити сумнів і, спираючись на дописувачів соціальних мереж, погодитися з ними, що на нас чекає ще стільки реформ, що навряд чи прийняті 3 жовтня 2017 року закони не зазнають численних змін протягом наступних років, до часу, коли реформа має запрацювати на повну (до 2028 рр.)
Та повертаймося до документа, яким передбачається, що з 2019 року індексація відбуватиметься автоматично — на 50% від зростання споживчих цін і на 50% від зростання середньої зарплати за один календарний рік. 
І насамкінець. Багатьох, мабуть, мала б розчулити заява міністра соцполітики Андрія Реви: «…пенсіонери можуть не звертатися додатково до відділень Пенсійного фонду в Україні, оскільки перерахунок пенсій у відповідності з пенсійною реформою буде зроблено автоматично...». І на тому спасибі. 

Підсумовував Віктор БОНДАР.
Мал. Миколи КАПУСТИ.