За останню добу (станом на 10.10) бойовики 12 разів порушували режим перемир’я. За даними прес-центру АТО, найгарячіше — на луганському напрямку. Увечері з гранатометів обстріляли наші позиції на підступах до Станиці Луганської, Валуйського, Новоолександрівки та Трьохізбенки.
На півдні зони АТО осередком протистояння стало Гнутове. З настанням сутінків терористи кілька годин обстрілювали селище з БМП та гранатометів. У результаті цього протистояння один наш захисник дістав поранення, інший — бойову травму. На донецькому напрямку поблизу Зайцевого було зафіксовано нетривалий обстріл укріплень ЗСУ зі стрілецької зброї.
Що відбувається на передовій, розповів боєць ЗСУ (місце дислокації — район Маріуполя): «Ситуація кардинально цими днями не змінилася. Орки обладнали позицію на висоті — опорний пункт залили в бетон, звідти й гатять з великокаліберних кулеметів, гранатометів, міномети частенько підключають. Днями прилетів снаряд великого калібру. Навіть не знаємо, з чого вони стріляли. Вирва від нього — понад три метри. Постійно доводиться їх заспокоювати вогнем у відповідь. Дошкуляють і снайпери, нині вони активізувалися. Тому навіть вдень у повний зріст не ходимо, між постами — тільки перебіжками. От такі у нас будні. На жаль, у нас є поранений. Прилетів СПГ».
За даними групи «Інформаційний спротив», російсько-терористичні війська на окупованих територіях Донбасу з 2014 року кардинально змінилися. «Якщо в 2014 році, на початку російського наступу на Донбас, метою збройних формувань окупанта було максимально дестабілізувати Донбас, то у 2017-му це вже інший рівень — переформатувати армійські корпуси «ЛНР»/«ДНР» у повноцінні структури ЗС РФ. Три роки тому керували терористами місцеві бойовики, «козаки», представники ФСБ РФ, ГРУ та Генштабу окупантів. Сьогодні командує підрозділами терористів штаб 8-ї загальновійськової армії Південного округу ЗС РФ», — йдеться в повідомленні групи.
Як зазначив днями директор департаменту міжнародної безпеки МЗС України Сергій Шутенко, скупчення військ та важкої бронетанкової й артилерійської техніки РФ біля контактної лінії на сході України свідчить про те, що Росія готова до посилення бойових дій будь-якої миті. «Про це свідчить велика кількість важкої зброї, розміщеної біля контактної лінії. З початку 2017 року у заборонених районах зафіксовано розгортання понад 1,5 тисячі танків, артилерійських систем, зокрема артилерійських ракетних комплексів та мінометів», — заявив він.