В Ірини Констанкевич досвід роботи в Верховній Раді невеликий: присягу народного депутата України вона прийняла лише у вересні минулого року. Але попри такий короткий термін депутатства зуміла чимало зробити. Це засвідчив і її звіт перед виборцями Камінь-Каширського району Волинської області.

Досить сказати, що за дослідженнями активності депутатів-мажоритарників, які проводила Громадянська мережа «Опора», Ірина Констанкевич посіла сьоме місце, а серед депутатів-мажоритарників Волині — перше. Під час зустрічі Ірина Мирославівна повідомила, що нею підготовлено 42 законопроекти та вісім проектів постанов, вона взяла участь у 110 пленарних засіданнях і пропустила лише два. Одне з них, до речі, в перший день роботи в парламенті: не знала, що потрібно реєструватися і на вечірніх засіданнях.
За час роботи в парламенті Ірина Констанкевич вісім разів виступала з трибуни, провела у Верховній Раді десять брифінгів. У двох із них узяли участь і представники громади району.
Під час звіту в Камені-Каширському Ірина Констанкевич зазначила що протягом року вона розглянула 242 звернення від жителів району, з багатьох із них прийнято конкретні рішення. Так завдяки Ірині Констанкевич місто Камінь-Каширський отримало 3,1 мільйона гривень на придбання техніки та спеціального обладнання для екологічно безпечного роздільного збирання, сортування, знешкодження, захоронення і зберігання побутових відходів. Завдяки її старанням було виділено 3,5 мільйона гривень на будівництво школи в селі Осівці, 700 тисяч гривень — на реконструкцію ДНЗ у селі Добре, 640 тисяч гривень — на реконструкцію зали важкої атлетики в місті Камені-Каширському тощо. Загалом народному депутатові вдалося залучити на округ 27 мільйонів гривень, з яких понад вісім мільйонів — на Камінь-Каширський район. Відтак його жителі, які прийшли на цю зустріч, висловили вдячність народному депутатові за її роботу, бо реально бачать її старання та відчувають підтримку.
Як і під час попередніх зустрічей, жителі району порушували питання про необхідність створення Камінь-Каширського госпітального округу. Про це, зокрема, говорила головний лікар центральної районної лікарні Людмила Потягайло.
— З госпітальним округом нас брутально «кинули», — зауважила народний депутат. — Інші області з такою само кількістю населення отримали по 4—6 округів, а ми маємо лише три. І в Ковелі вже думають, як вони впораються з тим потоком людей, якого очікують. Тож маємо оновити матеріально-технічну базу Камінь-Каширської ЦРЛ, щоб у подальшому вона надавала медичні послуги на належному рівні.
Та-таки Людмила Потягайло звернулася до Ірини Констанкевич щодо вирішення питання підвищення заробітних плат медичним працівникам. На думку керівника ЦРЛ, лікар не може отримувати стільки ж за свою роботу, як і санітарка. Відтак випускники медичних вишів неохоче йдуть працювати в сільську місцевість, а прагнуть потрапити на роботу за кордон, де отримують за свою працю значно більшу винагороду. Про низьку заробітну плату говорили також працівники дитячих садочків, техпрацівники шкіл, сільські голови.
Порушувалась проблема оновлення генеральних планів сільських рад, зокрема Ворокомлівської. У селі майже вісім років жителі не можуть оформити правовстановлюючі документи на земельні ділянки та зведені будинки і, відповідно, не можуть підключити до осель електроенергію. Причина банальна: офіційно вони перебувають за межами села.
Одне з найболючіших питань, яким доводиться займатися народному депутату останніми місяцями, — це проблема з будівництвом нової школи в селі Стобихівка. Ось і цього разу до Ірини Мирославівни за посередництва сільського голови Валерія Сухацького звернулися багатодітні матері Стобихівки із проханням допомогти у вирішенні цього питання. У селі в ЗОШ І—ІІ рівнів є 240 учнів та 210 дітей до шести років. Стобихівці підрахували, що через кілька років класних кімнат не вистачить для навчання навіть у три зміни. Уже нині під класи використовують дві кімнати в аварійному будинку культури. Ситуація загострилася настільки, що на свято першого дзвоника батьки не пустили дітей до школи. Не ходили вони до неї впродовж майже всього вересня.
— Я пішла дещо на випередження і вже, не чекаючи від вас звернення, подала пропозицію передбачити в Державному бюджеті на 2018 рік кошти на будівництво Стобихівської школи, — відповіла на це Ірина Констанкевич. — Однак цього замало. Потрібно, щоб була підтримка і на місцевому рівні, зокрема з боку облдержадміністрації. Чималу роль тут відіграє також орієнтовна вартість школи. Тобто міністерство має чітку позицію: проекти повинні бути такі, щоб можна було реально звести школу, а не дивувати розкошами.
На завершення свого звіту Ірина Констанкевич запросила освітян, а також сільських голів Камінь-Каширського району на екскурсію до Верховної Ради.

Максим СОЛОНЕНКО.

Волинська область.