На Міжнародній виставці «Зброя та безпека-2017», яка відбулася у Києві напередодні Дня захисника України, пройшла прем’єрна демонстрація нової бойової машини «Страж», яка є результатом спільної роботи Житомирського та Київського бронетанкових заводів, разом із ДАХК «Артем», що входять до складу ДК «Укроборонпром». Ця новітня розробка призначена для вогневої підтримки танків на полі бою, забезпечення їхнього захисту та знищення як повітряних, так і наземних цілей — від розрахунків протитанкових ракетних комплексів до ворожої бронетехніки та вертольотів.

Під час відкриття виставки «Зброя та безпека-2017».

Уперше в Україні представлено нову модифікацію БТР-4МВ1. Фахівці «Харківського конструкторського бюро ім. Морозова» значно підвищили броньовий захист машини. БТР-4МВ1 отримав нову фронтальну частину та інші конструкційні зміни, які направлені на підвищення живучості та бойової ефективності машини.
У рамках збройового форуму Укроборонпром публічно показав автоматичний карабін M4 — WAC-47, який виготовляється за ліцензією від уряду США та є результатом реалізації міжнародного проекту.
Як зазначив нещодавно секретар РНБО Олександр Турчинов, сьогодні, з одного боку, створюється система кооперації між державними оборонними підприємствами і підприємствами оборонного сектору, з іншого — приватні підприємства самі «дають поштовх до конкуренції». Внаслідок цього покращується якість продукції і зменшується її вартість. Він наголосив, що нині державні і приватні підприємства від модернізації та відновлення техніки переходять до розробки нових перспективних зразків нових видів ОВТ. Уже сьогодні йдеться не про окремі вироби, як раніше, а про виготовлення цілих систем і комплексів ОВТ з високою доданою вартістю.
Приватники запевняють, що вже перейшли від демонстрації окремих зразків озброєнь до показу цілісних бойових систем, що складаються за модульним принципом. Коли, наприклад, на єдину колісну базу встановлюються комплекси боротьби з безпілотними авіаційними комплексами (БАК), комплекси радіоелектронної боротьби (РЕБ), самі БАК або інші озброєння, виходячи із запитів замовника. Схоже, саме приватний ОПК відкриє рахунок проектам військово-технічного співробітництва (ВТС) з іноземними державами в інтересах української армії. Йдеться, зокрема, про випробуваний у середині вересня українсько-польський розвідувально-ударний комплекс «Сокіл».
У ньому на колісну базу приватного НВО «Практика» встановлено бойовий модуль іншого приватного оборонного підприємства — ПАТ «ЧеЗаРа» і БАК польського приватного виробника WB Electronics SA. Інтегратором робіт виступає «ЧеЗаРа».
І це далеко не єдина пропозиція приватного ОПК. Під час виставки «Зброя і безпека» приватний сегмент ОПК демонструє значні досягнення кооперації, що народжена всередині самої приватної оборонки. Зокрема, пропонується низка спільних проектів, в яких інтегровано комплекси протидії БАК і комплекси РЕБ ХК «Укрспецтехніка», засоби зв’язку підприємств «Доля і К» та «Телекарт-Прилад», засоби РХБ-захисту «Спаринг-Віст Центру» та багато інших розробок. По ходу цікавий факт: вироби «Спаринг-Віст Центру» сьогодні купує 81 країна, тільки рідне оборонне відомство все ще не квапиться із замовленнями…
Також показово, що проведення київської збройної виставки збіглося із міжнародним салоном «AUSA-2017» («Association of the US Army») у Вашингтоні. Розробки української оборонної промисловості там уперше представляє ДК «Укроборонпром» у столиці США Вашингтоні, повідомляє українське посольство в США. Зокрема, серед іншого, названо «справжньою гордістю українського стенда» БТР-4 і дистанційно керований мінібронетранспортер» Фантом-2.
Оборонний сектор України поступово, але впевнено реформується на вимогу часу. Так вважає начальник відділу департаменту оборонних інвестицій Міжнародного секретаріату НАТО Тім Веб. Під час проведення I Всеукраїнського форуму приватних підприємств оборонної промисловості, який передував Міжнародній виставці «Зброя та безпека-2017» він високо оцінив потенціал українського ОПК і підкреслив правильність курсу на більш широке залучення до оборонного виробництва українських приватних підприємств. Водночас, на його думку, того, що демонструвалося минулого дня, замало для такої великої країни. Відтак, вважає представник НАТО, необхідно виробляти більше якісної техніки.
Тім Веб повідомив, що наприкінці 2017 року в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі запланована презентація української оборонної промисловості. Це можна вважати формою підтримки або промоції нашої оборонки з боку Альянсу. Нагадаємо, що вже сьогодні за програмами НАТО в Україні реалізуються 37 різних оборонних проектів (в т. ч. 4 — в КПІ).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

 

ДОВІДКОВО

Україна сьогодні є одним із провідних гравців на світовому ринку озброєнь і здійснює поставки різних видів ОВТ і техніки подвійного призначення до 68 країн. Ще з 83 країнами проводяться переговори. А сумарний портфель замовлень станом на 1 липня 2017 року становив 2366 млн. дол. США.

 

ТОЧКА ЗОРУ

Голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, заступник лідера Радикальної партії з економічної політики Віктор Галасюк:
«Україна, перебуваючи в умовах російської військової  агресії, має використовувати цей непростий час, щоб не тільки створити  сильну армію, а і посилити свою економіку. Вітчизняний  оборонно-промисловий комплекс має серйозний потенціал і спроможний стати одним із драйверів української  промисловості — дати поштовх для розвитку мирної індустрії: машинобудування, літакобудування, вагонобудування тощо.
Я думаю, по-перше, треба зняти штучні регуляторні бар’єри, корупційні перепони, які обмежують розвиток індустрії. Якщо йдеться про складне  високотехнологічне виробництво, то тоді підхід  держави повинен спрямовуватися на задоволення потреб національної безпеки і оборони, на розвиток  промисловості та виробничого потенціалу в умовах конкуренції, на сприяння науці та інноваціям».