На нинішній сесії ПАРЄ  нашій парламентській делегації довелося працювати одразу на кількох фронтах. Тримати тиск з боку прихильників ідеї повернути делегацію РФ до сесійної зали ПАРЄ і, відповідно, фінансові вливання Москви до Ради Європи. І обстоювати права України наполягати на вивченні державної мови в середовищі національних меншин та, відповідно, витягнути малих громадян України з меншинного гетто, відкривши для них можливість вступати до вітчизняних вузів та пов’язати свою кар’єру і майбутнє з державою, де вони народилися і виросли. 

На знімку: Володимир Ар’єв під час дебатів.

Фото з офіційної сторінки ПАРЄ у Твіттері.

Те, що сесія буде не- простою, стало зрозуміло від самого її початку. Провокативний виступ президента Чехії, котрий закликав Європу змиритися з анексією Криму, а Україну — погодитися на фінансове відшкодування, збурив українське суспільство. Багато експертів, не змовляючись, поставили одне запитання: а в яку суму Земан оцінив б анексію Судетів?
Виступ Президента України Петра Порошенка у середу на сесії ПАРЄ зміцнив наші позиції. Посол України в Раді Європи Дмитро Кулеба написав на своїй сторінці у Фейсбуці, що цей візит «зашкодив сценарію русофілів та нівелював виступ Земана». Однак того саме дня увечері ПАРЄ переважною більшістю проголосувало за резолюцію, яка відкриває можливість до повернення повноважень російській делегації. В Москві на новину відреагували одразу. Спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко заявила, що переговори щодо цього з делегацією ПАРЄ буде проведено вже під час 137-ї асамблеї Міжпарламентського союзу, яка має відбутися у Санкт-Петербурзі 14—18 жовтня. «Ми ще раз висловимо свою зацікавленість бути повноцінними членами Ради Європи, а не ущемленими», — цитує Матвієнко «Інтерфакс». До речі, на початку жовтня Верховна Рада ухвалила рішення бойкотувати 137-му асамблею і закликала інші парламенти приєднатися до бойкоту.
Володимир Ар’єв назвав резолюцію, ухвалену в середу, «неприємненькою» і такою, «яка в теорії може відкрити дорогу до змін в регламент, щоб повернути РФ». «А може і не відкрити», — додав він. А що українське суспільство сприйняло рішення ПАРЄ як намір «забути» про агресію РФ і зняти з неї політичні санкції, Ар’єв повернувся до теми, щоб уточнити: «Прочитайте першоджерело — це резолюція з підготовки до саміту 2019 року. Там… Росія згадується лише в одному абзаці, і то коли йдеться про констатацію факту, що Росія припинила сплачувати внески і не представлена у ПАРЄ… Єдиний натяк в резолюції на гіпотетичне повернення російської делегації в невизначеному майбутньому: «ініціювати процедуру, спрямовану на гармонізацію правил участі і представництво країн-членів в обох уставних органах». При цьому Ар’єв наголосив, що для такої гармонізації має бути виконана одна умова: щоб членів ПАРЄ було представлено згідно з резолюціями ПАРЄ. А оскільки нині діє резолюція про позбавлення російської делегації права голосу, Володимир Ар’єв вважає, що поки окуповано Крим, такого повернення не буде.
Дмитро Кулеба був відвертіший: «Йде гра. Ми б’ємо, нас б’ють. Схвалення доповіді Ніколетті, про яку так багато галасу, це удар, а не нокдаун». «Бажання повернути росіян в ПАРЄ є, але гарантій повернення немає. Червона лінія — січень 2018 р… Вірогідність повернення наразі дорівнює вірогідності неповернення. Все залежить від купи чинників», — пояснив дипломат. Україна не йде на компроміси. «Хоча нас схиляють. Вперше про це кажу: два тижні я отримую запитання від посланців — яка ваша ціна за повернення Росії в ПАРЄ? — розповів Кулеба. — Я відповідаю: виконання резолюцій ПАРЄ. Саме це українські депутати проштовхнули в доповідь Ніколетті. Ця правка ухвалена всупереч опонентам». На своїй сторінці у Фейсбуці Дмитро Кулеба написав: «Суспільство має визначитися: ми стоїмо разом стіною за Крим? Тоді готуйтеся до боротьби і давайте боротися разом. Якщо державу і суспільство роз’єднають, нас переможуть».

Наталя ФІЛІПЧУК.

 

ТИМ ЧАСОМ


«Чеський Сенат схвалив постанову: висловлювання М. Земана про Крим легітимізують російську агресію проти України», — повідомив через Твіттер Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс. «Такою заявою президент Республіки узаконює агресію, що суперечить міжнародному праву», — йдеться в заяві, яку підтримало 38 сенаторів із 47. Проти — три депутата. Шестеро утрималися, — інформують «Чеські новини».