Попри заяви наших урядовців щодо безкінечної турботи про людину праці на ділі спостерігаємо окремі й спонтанні ініціативи без досконалого вивчення проблеми, техніко-економічних обґрунтувань та прогнозування наслідків. Так, без консультацій із роботодавцями, розрахунків впливу на ринок праці підвищили мінімальну зарплату, запевняючи, що гірше не стане, а життя громадян лиш покращиться. Незчулися, як тарифи на комунальні послуги поповзли вгору, слідом за ними рушили ціни на харчові продукти та товари повсякденного вжитку, девальвуєтьсь гривня. Ще не вгамувалися пристрасті навколо нового пенсійного законодавства, як у пересічного українця нове запитання — тарифи. На що чекати?
І хоч щоразу обіцяють, що для їхнього зростання нібито немає причин, уже з початком нинішньої осені заговорили інакше. Мінекономрозвитку прогнозує, що з кінця цього року газ для населення подорожчає на 19%, гаряча вода, опалення, електроенергія — на 20%. Але пошлемося на коментар міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, що ціна на газ і тепло для населення цієї зими лишатиметься на минулорічному рівні. 1 квітня, якщо відбудеться підвищення цін на німецькому хабі, тарифи можуть зрости. Водночас Насалик стверджує, що у міністерстві не бачать підстав для підвищення цін на газ та тепло для населення. Як повідомлялося раніше, відомство пропонує розраховувати ціну газу на зиму за літніми цінами.
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, у свою чергу, розраховує на те, що влада на місцях не допустить здорожчання газу. Про це він і заявив журналістам.
«Я не бачу жодних підстав для зміни ціни газу. Ціна газу залишається незмінною. Звісно, все залежатиме від ціни газу на ринках, у тому числі міжнародних, але, я наголошую, зараз таких підстав немає», — заявив Гройсман і зазначив: дуже важливо, щоб на місцях ніхто не допустив підвищення цін на тепло, гарячу воду тощо, бо нині таких підстав немає. Чи прислухається той таємничий Ніхто до погроз прем’єра — велике запитання, але щиро сподіватимемося на те! «Хочу підкреслити, що за управління Теплокомуненерго, а також за їхні фінансово-економічні показники відповідають органи місцевого самоврядування і місцева влада. І я розраховую, що місцеві керівники дуже відповідально поставляться до цього і не дозволять собі жодних підвищень», — застеріг Прем’єр-міністр.
Також Володимир Гройсман розповів про взаємодію з МФВ у тарифному питанні.
На запитання, чи правда, що МВФ хоче підвищення ціни на газ, Прем’єр-міністр України відповів: «Ні, мова йде про те, щоб встановити справедливу формулу формування ціни. Щоб ніхто не формував ціну, окрім автоматичної формули, де визначена середня ціна на біржах, і далі така ж ціна має бути в Україні. Тому ми зараз дискутуємо з точки зору застосування такої справедливої формули і на майбутнє, щоб це вже було абсолютно автоматично». Що таке «справедлива формула формування ціни», «автоматична формула» та інша термінологія, Володимир Гройсман не пояснив. Нам, пересічним українцям, залишається чекати — чим закінчиться «дискусія з точки зору застосування такої справедливої формули»... Утім, платіжки найближчим часом покажуть.

Підсумовував Віктор БОНДАР.