Пригадуєте кадри радянського фільму, де завзята домоуправителька доручає розповсюдити лотерейні квитки серед мешканців будинку.
— А якщо не братимуть? — слушно запитують у неї.
— Відключимо газ…
Подібна ситуація, схоже, очікує й на киян. Тільки їм «Київенерго» Ахметова, підрахувавши борги столиці за світло, погрожує у разі подальших неплатежів відключити за це «Київводоканал», що, як розуміє кожний притомний співгромадянин, стане критичним для столиці та створить екологічну загрозу.

Утім, наведемо цифри: загальна заборгованість столичних споживачів електроенергії перед «Київенерго» у вересні (порівняно з серпнем цього року) помітно зросла і станом на 
1 жовтня становила вже трохи більше одного… мільярда гривень, повідомляють у прес-службі компанії. Так, житлокомунгосподарства, за підсумками серпня, заборгували за електроенергію без малого 500 мільйонів гривень. Серед найбільших боржників «Київський метрополітен» — 200 з гаком мільйонів гривень.
А населення Києва за спожиту електричну енергію станом на 1 жовтня заборгувало 332,15 мільйона гривень. Найбільшими боржниками називають споживачів Дарницького, Святошинського та Солом’янського районів. Заборгованість державного бюджету з компенсації пільг та субсидій перед «Київенерго» становить 141,49 мільйона гривень, з яких борг «Київводоканалу» — 53,71 мільйона гривень.
«Національна комісія держрегулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) автоматично списує кошти для оплати спожитої електроенергії за рахунок пільг та субсидій на користь «Енергоринку»… Хоча «Київенерго» не отримує розрахунок у повному обсязі, кошти з рахунків компанії автоматично списуються», — скаржаться в компанії. Тим часом, як повідомляло УНІАН, «Київенерго» минулого року отримало понад два з половиною мільйона гривень чистого прибутку проти 1,695 мільярда гривень чистого збитку в 2015-му.
Тим часом у КМДА реагують на ситуацію з боргами «Київенерго» перед «Нафтогазом» і з боргами підприємств та киян перед самим «Київенерго» досить стримано й оптимістично. «Є заборгованість у споживачів перед «Київенерго» за спожиту електроенергію, і серед них компанії, які підконтрольні місту. Проте містом були виділені додаткові кошти для метрополітену, в тому числі й для розрахунків за електроенергію. Тому найближчим часом ця заборгованість буде погашена… Що стосується «Київводоканалу», то борг за електроенергію рівний боргу держави по водоканалу з різниці в тарифах… для нас дуже важливо вчасно отримувати компенсації по пільгах і субсидіях з державного бюджету, і тоді ніяких проблем не повинно бути», — каже заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелєєв.

Підсумовував Віктор БОНДАР.