Протизаконне заволодіння земельними площами, захоплення вирощеного врожаю та майна стало масовим і, на жаль, часто безкарним явищем. Реагуючи на численні звернення потерпілих від економічної сваволі, у серпні цього року Кабмін зобов’язав владу на місцях створити оперативні штаби з протидії рейдерству в аграрному секторі. Розпочав роботу такий штаб і при Черкаській ОДА.

До його складу ввійшли представники Нацполіції, Держгеокадастру, управління юстиції, аграрних асоціацій, громадськості. Чи вдається новоствореному підрозділу приборкувати рейдерські атаки — у матеріалі наших кореспондентів.

 

З серпня, коли відбулося установче засідання антирейдерського оперативного штабу, розпочали працювати «гаряча лінія», виїзди на місця працівників головного територіального управління юстиції для надання правової допомоги населенню у сфері земельних відносин. Сам штаб, очолюваний першим заступником голови облдержадміністрації Віталієм Ковалем, провів кілька засідань, на яких розглянув скарги власників земельних наділів.


Ось одна з типових ситуацій самовільного захоплення земельного паю, що сталася у Черкаському районі. Його власник повідомив учасникам засідання, що наділ, успадкований ним від батька, оточений землями, які обробляє місцеве сільгосптовариство. Попри незручне розташування, родина пайовика вирощувала на своїй ділянці просо і мала добрий урожай та прибуток. З часом через поважні причини власник паю змушений був передати свою землю в обробіток СТОВ. За це керівники товариства пообіцяли йому плату — частку врожаю. Однак, коли заявник надумав прийти по ту частку, його й на поріг комори не пустили. З’ясувалося, що орендар уже був інший. За словами чоловіка, нинішнє СТОВ тепер без дозволу користується його полем.


На жаль, почути іншу сторону конфлікту не вдалося. Керівники сільгосптовариства проігнорували запрошення приїхати на засідання штабу. Натомість надіслали повідомлення, що, вони, мовляв, землею одноосібника не користуються, «їх там немає», тому й говорити нема про що.


— Я тут «кіно» привіз, — парирував пайовик, — щоб ви побачили, що там росте, починаючи з 2016 року, доказова база стопроцентна.


Далі чоловік розповів про те, як протягом останніх двох років звертався до поліції, показував, що його ділянка у полі кимось засіяна. Проте, вважає, слідство у справі проходило щораз формально. «Ви займаєте ділянку пайовика?» — запитували представники правоохоронних органів у керівників СТОВ. — «Ні, не займаємо», — і слідчі на цьому закривали справу.


— Як ви, ставши власником паю серед поля, збиралися його обробляти? Чи домовлялися про під’їзд? Чи укладали договір сервітуту — дозволу на проїзд чужою землею до своєї ділянки? — поцікавився Віталій Коваль.
Члени штабу дізналися, що в одноосібника є проблема з дооформленням документів — дорогу проектанти повинні позначити в натурі на полі. Врешті, після з’ясування інших деталей, представники влади... порадили заявникові передати відеодокази рейдерського захоплення його паю Нацполіції.


Друге питання порядку дня — скарга на рейдерське захоплення ставків. Попередній орендар водойм помер, але залишився співвласник. Тому, як ствердив заявник, дозвіл на користування ставками райдержадміністрація надала незаконно. Згодом своє рішення РДА скасувала, однак ставки були вже передані в оренду. Розглянувши цю колізію, голова антирейдерського штабу порадив заявнику звернутися до комісії при облдержадміністрації з питання оренди водних об’єктів.


Третя справа. Орендар випадково дізнався, що частину його ділянок, на користування якими у нього є договір з пайовиками, держреєстратор зареєструвала на іншого орендаря. Фермер виявив, що подвійна реєстрація сталася ще рік тому. І на цій підставі СТОВ засіяло його паї. «Зараз я повинен своїм людям виплачувати орендну плату. А з чого?» — шокований заявник. Про захоплення фермерських ділянок уже розбираються в рамках кримінального провадження. А саме — чи була воля пайовиків на передачу землі в інші руки, чи не підроблені в нових договорах підписи тощо.


Присутньому за засіданні штабу представникові фермерського господарства порадили звернутися зі скаргою на дії реєстраційної служби до відповідної комісії при Мін’юсті. Пообіцяли допомогти з оформленням скарги, щоб, бува, комісія не відхилила її розгляд з формальних причин.


Як не намагалися учасники засідання примирити сторони затяжного конфлікту села Носачів Смілянського району, їм це не вдалося. Фабула суперечки тут теж не нова. Спірний лан засіяв фермер, хоча у нього закінчився договір оренди цієї землі ще у 2013 році, та він подав документи на продовження і мав законне першочергове право оренди. Тому сіяв, садив і чекав рішення Держгеокадастру. І був вражений, коли дізнався, що орендаря цієї землі уже двічі поміняли.


Цього року частину свого врожаю фермер забрав лише за рішенням суду. У полі залишився соняшник. Це кілька мільйонів гривень виручки. Однак зібрати його хоче нинішня фірма-суборендар, мотивуючи законною реєстрацією свого права на ці 108 гектарів державної землі. Фірма спірне поле під посів задискувала навесні... На збирання врожаю вийшли сільська громада з одного боку і невідомі особи з іншого. Сталася жорстока сутичка. Прибула поліція. Начальник головного управління Нацполіції в Черкаській області Валерій Лютий під час засідання штабу зазначив, що ситуація відволікає велику кількість особового складу. У недопущенні кровопролиття беруть участь понад сто співробітників поліції.


Навіть у час, коли засідав антирейдерський штаб, на полі у Носачеві перебували майже 250 учасників протистояння. Коли поліція розбороняла розлютованих противників, в одного із затриманих випав з кишені револьвер...
Рішення штабу було таким: кому належить земля і хто кому повинен відшкодувати збитки, зможе вирішити тільки суд. А поки що «сідайте у Смілянській райдержадміністрації за стіл переговорів і домовляйтеся, бо ви дограєтесь: можуть загинути люди», — наголосив Віталій Коваль.


Ця пересторога нагадала всім трагічні події річної давності, що сталися у Чорнобаївському районі. У селі Лящівка власник земельного паю, намагаючись забрати свою ділянку у СТОВ й не отримавши на це згоди орендарів, підірвав гранатою себе і двох співвласників сільгосптовариства. У Богодухівці через масовану атаку рейдерів звів рахунки з життям орендар земельних паїв своїх односельців...


Боротьба за землю тільки розпочинається, зазначив один із фермерів, що приїхав у Черкаси «за правдою». Однак, якщо влада такими ось «беззубими» засіданнями намагатиметься просто випускати пару — ситуація може вийти з-під контролю. «Потрібно не імітувати боротьбу з рейдерством, а знищувати його під корінь», — зробив висновок селянин.

Черкаська область.