Рівненщина продовжує переймати європейський досвід місцевого самоврядування: тут вже створено 26 об’єднаних територіальних громад. Серед них і Млинівська з майже 19 тисячами мешканців, до якої увійшли селище Млинів, села Береги, Владиславівка, Добрятин, Довгошиї, Малі-Дорогостаї, Перемилівка, Посників, Привітне, Пугачівка, Пітушків, Радів — загалом 33 населені пункти.


Найбільша поки що на Рівненщині об’єднана територіальна громада має вік малюка: почала самостійно господарювати з початку нинішнього бюджетного року — із січня. І вже встигла чимало чого зробити. Скажімо, при запланованих 25 мільйонах гривень власних доходів отримали вже 34 мільйони, до кінця року планують мати 40 мільйонів.


— У наступному році їх збільшимо на 7 мільйонів гривень, — розмірковує 36-річний голова Млинівської ОТГ Дмитро Левицький (на знімку), який не соромиться вчитися і переймати досвід у колег зі стажем, зокрема, голови Радивилівської ОТГ Миколи Карапетяна, хоча й сам має чимало корисних для громади ідей і наміток.

 


До речі, як встигла помітити, Дмитро Левицький – людина небайдужа, енергійна, яка має бажання щось зробити для громади, бо, як сказав, «звідси родом». Оту небайдужість прагне передати й людям, які його обрали. У багатьох населених пунктах вдалося донести до свідомості людей, що вони мають не лише права, але й обов’язки. Серед таких утримувати в порядку територію біля своїх обійсть, дитячі майданчики (влада дає матеріали, фарбу для цього, а люди виходять на суботники). Млинівська ОТГ має у штаті дванадцять двірників, які щодня прибирають вулиці, парки, сквери, кладовища… А ще інспектори з благоустрою.


У населених пунктах ОТГ зроблено більше двадцяти капітальних ремонтів закладів, підпорядкованих громаді (вона взяла на свій баланс усе позашкілля та бібліотеки); подбали про освітлення селища й сіл; виклали бруківкою чимало тротуарів; ремонтують дороги і вулиці; власними силами облаштували зупинки громадського транспорту; при в’їзді та виїзді з населених пунктів встановили таблички з їх назвами; у Млинові упорядкували пляж. Зараз оновлюють у дитсадках меблі, посуд, у школи закупили мультимедійне обладнання, замінили і замінюють котли на твердопаливні, вікна на енергозберігаючі. Одне слово, робота у громаді кипить, і її рушієм є голова ОТГ Дмитро Левицький.


— Дуже багато потрібно нам зробити, а час швидко біжить, — каже Дмитро Валерійович. – Зараз взялись за оптимізацію освіти. Гуртом з депутатами проаналізували народжуваність, законодавчі зобов’язання, нещодавно прийнятий Закон «Про освіту» тощо, вивчили всі звернення батьків та педагогів щодо поліпшення умов у навчальних та позашкільних закладах. І лише після цього прийняли рішення винести на громадське обговорення стратегічний план оптимізації освітньої галузі.


Нещодавно у соціальній мережі жителі селища Млинів активно обговорювали тему закриття гімназії. Йдеться не про ліквідацію закладу, а лише про перехід учнів та педагогів до просторішого приміщення. Таким чином відбудеться не тільки розвантаження гімназії, яка може прийняти лише 540 учнів, а й раціонально використовуватиметься приміщення ЗОШ №3, розраховане на 1300 учнів. Окрім того, все позашкілля матиме належні умови та матеріальну базу у новоствореному мистецько-спортивному комплексі в одному із вивільнених приміщень гімназії, а в другому корпусі відкриють довгоочікуваний дитсадок, якого чекають майже 160 малюків.


— В очолюваної вами ОТГ справді амбітні плани. Для їх реалізації потрібні кошти. Громада їх має. Як вдалося досягти збільшення власних доходів? Поділіться секретом, — прошу Дмитра Левицького.


— Ніяких секретів немає, — усміхається у відповідь очільник ОТГ. – Почали виходити з тіні підприємці. Провели ревізію земель. Виявили землекористувачів, які не оформили належним чином документи на землю, відтак не сплачували податки. Запустили програму «Розумне село», створюємо свою власну внутрішню базу, точніше, налагоджуємо облік будівель, землі, сільгосптехніки, що є у населення тощо. А все це резерв для отримання податків. При цьому дотримуємось принципу: правила однакові для всіх. Спочатку люди з насторогою сприймали такий облік, але змінили своє ставлення, коли побачили результат: у громади з’явились кошти – «пішов» благоустрій та інші корисні для громади справи.


— До ваших амбітних планів входить залучити інвесторів. Чим ви їх могли б зацікавити, що запропонувати? – запитую у Дмитра Левицького.


— У нас є запаси торфу – можна було б виготовляти паливо. Родючі чорноземи – це для тих, хто хоче займатися рослинництвом. Можна було б побудувати підприємства з переробки сільгосппродукції. Це далеко неповний перелік, куди міг би докласти рук інвестор, — почула у відповідь.

Рівне.


Фото Віталія ТАРАСЮКА.