У Житомирі відкрили пам’ятник видатному поету, політичному діячу, археологу Олегу Ольжичу. Постав він на розі вулиць Перемоги та Олега Ольжича у сквері, що носить його ім’я. Заввишки відлитий із бронзи пам’ятник разом з підніжжям — майже три метри.

Народився Олег Кандиба (це його справжнє прізвище) 1907 року в Житомирі в сім’ї видатного поета Олександра Кандиби, більше відомого під псевдонімом Олександр Олесь, та його дружини, гімназійної вчительки Віри Свадковської. Після окупації України більшовиками родина була змушена емігрувати. Олег навчався в університеті в Празі, спеціалізуючись на історії, став археологом. Своє ім’я в науці вчений зробив, досліджуючи трипільську культуру, яку називав «культурою галицької мальованої кераміки». Водночас займався літературою та політикою. Незабаром став одним із лідерів ОУН. Під час війни довелося піти в підпілля. У травні 1944-го Ольжича за антинімецьку діяльність було заарештовано у Львові, а у червні закатовано у концтабірній в’язниці у Заксенгаузені.
На мітингу з нагоди відкриття пам’ятника виступили керівники області й міста, політики, громадські активісти. Було багато молоді. Зокрема, студентка четвертого курсу Житомирського держуніверситету імені Івана Франка Анастасія Гурін. Вона сказала, що ця подія її дуже схвилювала, адже отримує іменну стипендію Олега Ольжича, засновану обласною радою.

Житомирська область.

Фото з сайту zhitomir.today.