Позавчора детективи Національного антикорупційного бюро України затримали трьох осіб у справі про закупівлю рюкзаків для МВС: екс-заступника міністра, представника фірми—переможця тендера та ще одну приватну особу. Як стало відомо, серед підозрюваних — син глави МВС Арсена Авакова Олександр Аваков, а також Сергій Чеботар, який раніше працював заступником міністра внутрішніх справ.
«За версією слідства, 2015 року зазначені особи були причетні до закупівлі коштом Міністерства внутрішніх справ України рюкзаків за ціною, істотно вищою за середньоринкову. За інформацією досудового розслідування, товар не було поставлено вчасно, він не відповідав вимогам, встановленим МВС України, внаслідок чого державі було завдано збитків у розмірі понад 14 мільйонів гривень», — зазначили у прес-службі антикорупційного бюро.
Як повідомив учора на брифінгу керівник САП Назар Холодницький, прокуратура клопотатиме про арешт для усіх трьох фігурантів «справи рюкзаків» з можливістю внесення застави загальною сумою 14 мільйонів гривень. За його словами, затриманим уже оголошено про підозру і вони ознайомлюються з клопотанням про обрання запобіжного заходу.
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає затримання свого сина Олександра політичними іграми. На своїй сторінці у Фейсбуці він повідомив, що «ні його син, ні фірми його сина не мають і не мали ні копійки грошей з бюджету України».
Також міністр пообіцяв, що Олександр пройде процедуру і доведе свою невинуватість у суді. «Тиск на мене з боку організаторів сьогоднішніх дій проти мого сина і моїх, у минулому, підлеглих — не пройде. Сподіваюся, адекватний судовий процес, у якому Олександр візьме участь, розставить усе на місця!» — написав він.
Прокоментував учора своє затримання й Олександр Аваков. На його думку, відкрита проти нього справа є політичною. «Процесуальні дії НАБУ пов’язані з абсолютно політизованою, заангажованою політичною справою, в якій ні грама юридичної логіки і підстав...» — заявив він учора ЗМІ.