Олександр Володимирович Канівець (на знімку) змалку займався спортом і збирав марки. Брав участь у різних всеукраїнських і міжнародних філателістичних виставках. Значна частина його колекції присвячена українській культурі та боротьбі за незалежність України.

Батько колекціонера — художник з Черкащини, мати захоплюється вишиванням. Сам Олександр Канівець пройшов шлях від рядового міліціонера до працівника Міністерства внутрішніх справ. Нині звільнився за вислугою років і може більшість свого часу присвятити проведенню поштових естафет.
Перший такий захід під назвою «Україна — День Незалежності» Олександр Володимирович провів у 2008 році. Тоді було випущено державні художні марки, присвячені 24 областям, Автономній республіці Крим, містам Києву і Севастополю. Їх показано на буклеті як символ територіальної цілісності України. Канівець відвідав усі області, де погасив марки на місцевих поштамтах. Так була створена експозиція. Підсумком цієї подорожі стало підняття Державного прапора на Говерлі — найвищій гірській вершині у країні.
Наступною була естафета, присвячена історії Закарпатського краю. Далі — «225 років місту Сімферополю», «70 років утворення західних областей України», «290 років Донбасу»...
Олександр Канівець підготував пересувну філателістичну виставку «Останнім шляхом Кобзаря», з якою відвідав понад 70 населених пунктів від Петербурга до Канева, через які везли тіло Тараса Шевченка на перепоховання. Поштовий похід-реквієм тривав з 8 до 22 травня 2011 року. У кожному населеному пункті колекціонер робив погашення на спеціально підготовлених конвертах з сумлінно дібраними тематичними зображеннями та марками.
Була ще низка поштових естафет — «150 років Українській залізниці» (45 діб!), «Євро-2012», «Черкащина — серце України», «Волинь у боротьбі»... Естафета «70 років визволення України» пройшла від Півнівки Міловського району Луганської області до Ужгорода.
У 2015-му, протягом 63 днів, за організаційної підтримки Генеральної дирекції «Укрпошти» і громадських організацій «Козацтво Запорозьке» та «Міжнародний союз козацтва», було проведено через усі області України, зокрема в зоні АТО (Сєверодонецьк і Слов’янськ) та окупованому Криму, Всеукраїнську поштову естафету «Україна — козацька держава».
Цього року Олександр Володимирович подорожував зі збірками — «Перші марки Української держави 1918—1923 років» та «75 років УПА». Ці експозиції були представлені в Ірпені, Фастові і Білій Церкві на Київщині.
Нині працює над проектами «Холодноярська республіка» та «Історія Гуцульщини».
Колекціонер каже: «За свою історію ми самі маємо боротися, ніхто нам не подарує нову національну свідомість. Поки ми самі не зрозуміємо, наскільки наша історія пов’язана із сучасністю, ми по-справжньому не зможемо її сприйняти. Наприклад, для мене очевидно, що перші добровольчі батальйони, які стали на захист України під час окупації Донбасу, це — історична аналогія з Українською повстанською армією, яка, не маючи великого ресурсу, обрала шлях боротьби за незалежність».

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ.
Фото надане автором.

Київська область.