П’ятдесятитисячне місто Сміла, розташоване за 30 кілометрів від обласного центру, знову, як і торік, лихоманить через зрив початку опалювального сезону. Майже сім років тому попередня влада Сміли передала потужності і майно комунального підприємства-теплопостачальника нікому невідомому «інвестору», статутний капітал якого становив... тисячу гривень.


— Одразу було зрозуміло, що новоявлене ТОВ «Енергоінвест» нічого доброго для Сміли не зробить, — розповідає депутат Смілянської міськради кількох скликань Станіслав Голубець. — Я попереджав, що фірма, котра вже має проблеми зі споживачами в інших регіонах країни, прийшла з однією метою — викачати гроші зі смілян, а не для того, щоб модернізувати теплогенеруюче обладнання. Тепер «інвестори» мають понад 70 мільйонів грн боргу перед НАК «Нафтогаз» і пропонують нинішній владі реструктуризувати його, а простіше кажучи, «повісити» виплату боргу на міський бюджет та споживачів їхніх послуг.

 

 

 

 

Не тільки відсутність тепла у домівках, школах, лікарнях та дитсадках міста сколихнула смілян. Людей обурили саме ці «ініціативи» теплопостачальника — закласти у бюджет міста кошти на ліквідацію боргів, а також підняти тарифи з тією само метою: щоб не вони, «ефективні інвестори», а населення розраховувалося з «Нафтогазом». Тобто містяни повинні вдруге заплатити за використані енергоносії.


Щоб почути від нинішньої влади відповіді на запитання, коли буде тепло у місті, найактивніші жителі зібралися нещодавно на площі перед будинком рад.


В. о. міського голови Віктор Федоренко повідомив смілянам, що міська рада робить усе, аби знову запрацювало комунальне теплогенеруюче підприємство «Смілатеплокомуненерго». Для цього потрібно повернути у власність міста котельні, які передали «інвестору».


Заступник міського голови Олександр Риджаніч додав, що з Дніпропетровської області до Сміли приїхала сотня «тітушок», котрі забарикадувалися у котельнях, заварюють двері, щоб ніхто не міг потрапити до виробничих приміщень.


— Сміла вже кілька років є заручницею кримінальної діяльності сумнівних фірм, — висловив свою позицію громадський активіст Олександр Вівчарик. — Знають про це і в міській раді, і в обласній, і в облдержадміністрації.

Добре відома ситуація з «Енергоінвестом» й управлінню МВС, прокуратурі. Де поділися гроші, які жителі Сміли роками сумлінно сплачували за тепло, давно час розібратися правоохоронцям. Якщо цього не буде зроблено найближчим часом — Сміла вибухне, розпочнуться акції громадянської непокори.


Аби звернути увагу на глухий кут, у який потрапила з теплопостачанням Сміла, комісія з надзвичайних ситуацій при міськвиконкомі оголосила у місті надзвичайний стан. А учасники громадських слухань, які щойно відбулися у міськраді, запропонували активним представникам територіальної громади їхати на прийом до обласної прокуратури, ОДА, Кабінету Міністрів, звернутися до народних депутатів та всеукраїнських ЗМІ, щоб попросити допомоги і вибратися із цієї халепи.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Мал. Миколи КАПУСТИ.