На цьому наголосив керівник фракції «Народного фронту» у Верховній Раді Максим Бурбак під час зустрічі з головами об’єднаних територіальних громад Чернівецької області.

Народний депутат зазначив, що за три роки проведення реформи децентралізації більшість громад уже визначилась і здійснила об’єднання. Отже, вже з наступного року кількість об’єднаних територіальних громад у країні перевищуватиме показник у 50 відсотків. «Решта громад досі не наважилися на цей крок і зволікають. А щоб виправдати свою нерішучість, вигадуватимуть все нові й нові перешкоди», — вважає представник «Народного фронту».
На його думку, процес децентралізації потрібно завершувати, щоб досягти більш якісного рівня державного управління, адже саме з цією метою й була розпочата реформа у сфері місцевого самоврядування. «Для цього Кабінетом Міністрів затверджено чітку методологію для створення спроможних громад, якої необхідно дотримуватися. Натомість на позачерговій сесії Чернівецької обласної ради, на жаль, стався прецедент, коли окремі депутати обласної ради, нехтуючи майбутнім громадян, створювали громади фактично під мажоритарні округи на виборах до обласної ради — що називається, під себе. Не можна вводити людей в оману! Прикро, що деякі сільські голови теж хибно вважають, що так вони швидше отримають субвенцію на інфраструктурні проекти і цим усе закінчиться, а далі хоч трава не рости. Це безвідповідально щодо мешканців своєї громади! Не можна спочатку дарувати людям надію, а потім сумнівними рішеннями залишати новостворену громаду без міцного економічного підґрунтя», — застеріг голів ОТГ Максим Бурбак.
Окрім того, народний депутат зазначив, що, об’єднуючись, громадам не потрібно боятися виходити за межі районів, які існують нині. Як приклад він назвав досвід приєднання села Буківка Герцаївського району до Тереблеченської ОТГ Глибоцього району. «Тут уже багато залежить від голів громад і самих мешканців — як вони зуміють відшукати необхідні аргументи. Для мене показовий приклад Новодністровська, коли міський голова і депутати об’єднали зусилля задля створення громади. Відклали вбік політичні суперечності, спільно їздили навколишніми селами, переконували людей. І в них усе вийшло. Хоча статус Новодністровська як міста обласного значення не дає змоги поки що провести там перші вибори. Але ми врегулюємо це питання», — сказав депутат.
«Звертаю увагу всіх мешканців краю, що Кабінет Міністрів своїм розпорядженням схвалив тільки ті зміни до Перспективного плану розвитку ОТГ в Чернівецькій області, які було запропоновано в законний спосіб. Тобто заздалегідь подані Чернівецькою ОДА. Ще раз наголошую: документ затверджено без тих змін, які депутати обласної ради внесли з голосу під час розгляду цього питання на позачерговій сесії. Усе, що відповідало згаданій методології утворення громад, відповідало здоровому глузду, Кабмін затвердив. Щодо решти змін, будь ласка, дотримуйтеся законної процедури», — наголосив Максим Бурбак.

Сергій СУЛИМА.