Парламентська хроніка
Ранкове засідання 15 листопада


Верховна Рада розглянула у другому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів)». За словами голови підкомітету з питань цінних паперів, фондового ринку, діяльності рейтингових агентств та електронної комерції Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Павла Різаненка, до проекту надійшло 515 пропозицій, з яких враховано 355 та відхилено 160.

 

Рефат Чубаров, Сергій Мельник, Артур Герасимов.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

У цьому документі чіткіше виписано статті, які стосуються оформлення, затвердження, оприлюднення проспекту цінних паперів та періоду дійсності такого проспекту, зокрема, пропонується відмінити оприлюднення проспекту у паперовій формі. Також розмежовано вимоги до публічних та приватних акціонерних товариств, змінено поріг розкриття інформації про власників голосуючих акцій приватних акціонерних товариств з 10 до 5 відсотків. Крім того, вдосконалено механізм виплати дивідендів, прописані обмеження при визначенні кворуму загальних зборів та прав участі у голосуванні на загальних зборах.


«На ухвалення законопроекту очікують тисячі акціонерних товариств, оскільки документом буде забезпечено автоматичний перехід публічних акціонерних товариств, які не здійснювали публічної пропозиції своїх акцій, у приватні акціонерні товариства з моменту набрання чинності даного закону», — наголосив народний депутат. Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності рекомендував ухвалити проект у другому читанні та в цілому як закон. Рішення щодо цього законопроекту парламент планує ухвалити в четвер.


Традиційно у середу народні депутати розглядають питання ратифікації, однак, зважаючи на відсутність чималої кількості народних депутатів у сесійній залі, Голова Верховної Ради запропонував провести рейтингове голосування. «Ми не можемо ставити під загрозу наші міжнародні угоди, можна не проголосувати за постанову чи закон, але не за питання ратифікації», — зауважив він та після того, як на табло висвітилася цифра, яка не дотягувала й до 200 голосів, запропонував перенести розгляд ратифікаційних питань.


Після того, очікувано не набрав потрібної кількості голосів проект постанови «Про проведення парламентських слухань: «Національна інноваційна система: стан та законодавче забезпечення розвитку» (21 березня 2018 року) — «за» проголосувало лише 165 обранців.


На початку засідання народні депутати виголосили низку заяв. Зокрема, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко акцентував увагу на пропозиціях щодо проекту Держбюджету, назвавши першим пріоритетом підвищення доходів українців, збільшення зарплат, пенсій та соцстандартів. «Це єдина можливість вирвати українців із бідності»,— наголосив він.


Його колега по фракції Віктор Галасюк зауважив, що головним завданням економічної політики є реальне підвищення доходів громадян. «Але з іншого боку, для того щоб був потужний економічний ефект від таких рішень, нам потрібно розвивати власне виробництво. Інакше ці кошти просто вимиваються через імпорт, приносять мінімальну користь для розвитку економіки. Для того щоб підняти власне виробництво, треба припинити імітацію змін. Радикальна партія пропонує ухвалити промисловий пакет реформ», — зазначив він. Одна із пропозицій стосується створення індустріальних парків, що дасть можливість залучити масштабні промислові інвестиції в Україну. 

«Це також вимога щодо мінімальної зарплати в 11 тисяч гривень. Якщо хтось хоче створювати тут робочі місця і платити 4 тисячі — нехай створює їх у себе. Мінімум 11 тисяч гривень в індустріальних парках. В обмін на це держава має запровадити інвестиційні стимули, так як це роблять Польща, Туреччина, Словаччина та інші країни», — додав парламентарій.


Також В. Галасюк наголосив на необхідності ухвалення законопроекту, гаслом якого є «Купуй українське — плати українцям», який передбачає, що ті підприємства, які використовують українську сировину, працю співвітчизників, українські кредити, отримують перевагу на тендерах.


Керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак наголосив, що проект Держбюджету на 2018 рік підтримує реформи, яким дано старт цієї осені. Водночас він звернувся до колег із закликом розпочати ще одну реформу — реформу парламенту. Крім того, він закликав включити до порядку денного законопроекти, які сприятимуть поліпшенню для ведення бізнесу та припинять вплив правоохоронців на бізнес через «маски-шоу», а також законопроект про фото- та відеофіксацію порушень правил дорожнього руху.


Народний депутат Андрій Лозовий (фракція Радикальної партії) порушив питання реабілітації та соціалізації бійців АТО. «В’єтнамський синдром уже давно, на жаль, став реальністю для нашої країни», — сказав він та зауважив, що на його батьківщині — Рівненщині, стався інцидент, коли ветеран АТО через побутовий конфлікт кинув гранату в поліцейського, який теж був на фронті. Такі ситуації, на його думку, відбуваються тому, що в державі відсутня серйозна підтримка ветеранів, їх соціалізація. «Щодня я отримую звернення, що учасники АТО, і така ситуація в усіх областях, не можуть отримати роботу, не знають, як утримувати родину. Куди вони підуть? 

Внаслідок тотальної бідності в країні зростає криміногенна ситуація», — наголосив радикал.


Голова Верховної Ради Андрій Парубій, зазначивши, що ці питання потрібно вирішувати комплексно, водночас висловився за підготовку законопроекту щодо посилення відповідальності за зберігання зброї. «Такий законопроект має бути ухвалений, рівень відповідальності повинен бути настільки високий, щоб тенденція, яка має місце в нашій країні, була зупинена», — наголосив він.


Із днем народження цього дня вітали народного депутата Геннадія Бобова.

Дослівно

Голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак: «Ми багато чого реформуємо у виконавчій гілці влади, запустили реформу судової гілки влади, але треба розпочинати й реформу законодавчого органу. Всі голови фракцій, представники секретаріатів фракцій наступного тижня вкотре поїдуть до європейських партнерів, щоб обговорити реформу українського парламенту. Маємо підтримати ініціативу Голови Верховної Ради і у четвер розглянути законопроект, який передбачає реформування законодавчого органу та приведе кількість комітетів у відповідність до кількості міністерств».