Житомир:

У селі Базар Народицького району вшановували пам’ять полеглих героїв Армії Української Народної Республіки. До цієї події тут з ініціативи голови ОДА Ігоря Гундича провели реконструкцію меморіального комплексу.

 

 

Серед тих, хто прибув на урочистості, був і багаторічний політв’язень радянських таборів Василь Овсієнко. Він розповів, як складно було свого часу відновлювати історичну правду. Василь Овсієнко був учасником подій 1990 року, коли тут активісти намагалися встановити хрест. У них відібрали диктофон, листівки, били. В 1991-му, коли готувалися до референдуму про незалежність, усе змінилося. 2000 року постав меморіал, споруджений за кошти української діаспори з Великої Британії. На ньому 359 прізвищ учасників Другого зимового походу, коли в боротьбі з більшовиками зазнала поразки Волинська група Армії УНР під командуванням генерал-хорунжого Юрія Тютюнника. Після виснажливих боїв у них закінчилися набої, тож потрапили в полон. Пропозицію Г. Котовського служити в Червоній армії вони відхилили і їх розстріляли.


Менше відомо про іншу подію, яку історики називають другою Базарською трагедією. Сталося це рівно через 20 років після першої. Житомирщина була окупована німецькими військами. Оунівці вирішили нагадати людям про події 1921 року. За допомогою жителів Базара вони відновили могили полеглих. У мітингу тоді взяли участь тисячі людей. Про реакцію окупаційної влади свідчать такі факти: після траурних заходів у Базарі на Житомирщині було заарештовано понад 700 осіб, з них 120 розстріляли в Житомирі. Події під Базаром стали початком масових арештів оунівців по всій Україні. Один з учасників тих подій відомий поет і політичний діяч Олег Ольжич написав з цього приводу, що Другий Базар відкрив наступний етап української революційної боротьби, яка має завершитися створенням самостійної Української держави.

 

Фото прес-служби ОДА.