На сесію Львівської обласної ради, де мали розглянути бюджет на 2014 рік і заслухати звіт голови ОДА Олега Сала, прийшло лише 77 депутатів із 116.

Ситуація дивна, не приховував роздратування депутат від НРУ Олександр Ганущин: одні місяцями мерзнуть на Майдані, а інші, немов страуси, ховають голови в пісок.

Ще можна зрозуміти представників провладної фракції, яка саморозпустилася. До її складу входили генерал-ректор, начальник залізниці та чиновники, які переживають за свої крісла. Всі вони проігнорували бюджетну сесію, бо там ще мали заслухати звіт голови ОДА Олега Сала. Довелось би відкрито голосувати. Коли на порядку денному постають такі питання, чиновники масово мігрують за межі області. Вони чомусь бояться вийти на трибуну і виголосити свої думки. Таку позицію галичани сприймають однозначно: провладні депутати підтримують опозицію, тільки відверто не можуть висловитись, бо ризикують втратити посади.

У Львівській раді є частина чиновників, підприємців та службовців, які ніби ні до кого не примикають, але у вирішальний момент підтримують провладну позицію. Більшість із них теж терміново виїхала у відрядження або залягла на дно. Тільки начальник управління Департаменту виконання покарань у Львівській області генерал-майор внутрішньої служби Михайло Дзюдзь не боїться демонструвати, що він уперто гне провладну лінію. За що йому треба віддати належне — депутат з Турківського району має свою позицію.

Ті, хто компетентний у цих питаннях, на сесію не з’явилися, а інші дружно проголосували «за».

Прозвітувати про роботу ОДА на трибуну вийшов перший заступник голови Олексій Сторчило, бо Олег Сало перебував у відрядженні в Києві, де вибивав додаткове фінансування для регіону. Але чиновнику не надали слово. Сценарій був трохи інший. Депутати мали висловити недовіру голові ОДА. А як це зробити, якщо в сесійному залі сиділо лише 77 осіб. Необхідно зібрати дві третини голосів — 79 депутатів. Тому це питання перенесли на іншу сесію. Це вже друга спроба висловити голові ОДА недовіру. Першого разу набрали 72 голоси.

Поки що дебати з опозицією веде лише прокуратура області мовою законів. На Львівщині оскаржено кілька сотень рішень органів місцевого самоврядування про суспільно-політичну ситуацію, що викликає роздратування депутатського корпусу: невже ми не можемо висловити свою позицію.

Суди, як правило, задовольняють вимоги прокуратури. Дійшло до того, що прокурори районів стали викликати на співбесіди сільських голів.

Але на трибуні сесії Львівської обласної ради ситуація видавалася дещо інакшою. Заступник прокурора області, який відповідав на запитання депутатів, говорив непереконливо, невпевнено і часто не міг дати відповіді на конкретні запитання. Особливо це було видно під час перепалки з Олександром Ганущиним. Це досвідчений депутат, який працював заступником голови ОДА і добре знає наше законодавство. По суті, він загнав заступника прокурора в глухий кут.

Як відреагувала прокуратура Львівської області на перепалку? До речі, вельми повчальну для обох сторін, бо всі зрозуміли, що потрібно частіше зустрічатися і відкрито обговорювати дразливі питання. Це і хороший лікнеп для місцевих жителів та працівників правоохоронних органів. Реакція була досить дивною: після сесії розповсюдили прес-реліз прокуратури області й звинуватили колишнього заступника голови ОДА Олександра Ганущина, помірковану і зважену людину, в «підриві авторитету правоохоронних органів».

Львівська область.

ФАКТ

Бюджет області на 2014 рік все-таки прийняли, без особливих баталій. Загальний обсяг видатків — 6 млрд. 431 млн. грн., а бюджет розвитку Львівщини — лише 60 млн. грн.