Про це заявив учора в столиці на міжнародній конференції «Кримінальний процесуальний кодекс України: проблеми застосування і перспективи удосконалення» Генеральний прокурор України Юрій Луценко.


«Створеною нами робочою групою виявлено близько ста статей у Кримінальному процесуальному кодексі, які потребують корегування», — сказав очільник ГПУ.


Крім того, він вказав на необхідність удосконалення норм щодо підготовки до досудового розслідування, зазначив, що необхідно мінімізувати виклики підозрюваних на допит за допомогою відеоконференцій, надати прокурорам повноваження призначати іншого слідчого у разі невиконання попереднім приписів прокурора, спростити процедуру доступу до речей і документів на стадії досудового слідства.


Ю. Луценко зазначив, що нинішня практика застосування окремих положень Кримінального процесуального кодексу дає змогу уникнути відповідальності для корупціонерів. «Найвразливішим у цьому аспекті виявився інститут застави під час обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Часто мізерні розміри застави створили передумови для використання її з метою уникнути відповідальності. Скажімо прямо: у країні немає проблеми масової втечі підозрюваних, які вийшли під заставу. З іншого боку, це зумовлює масове тотальне обурення населення, яке вважає, що людей, учора спійманих на отриманні хабара, відпускають додому, — зазначив він.