Проект громадського бюджету — це своєрідний інструмент залучення мешканців Ужгорода до розподілу коштів бюджету та добрий приклад співпраці влади і громади. Тож за результатами впровадження цієї ініціативи цього року та обговорення перспектив на 2018 рік міський голова Богдан Андріїв (на знімку) повідомив, що депутати не лише проголосували за продовження такої практики на наступний рік, а й збільшили максимальні суми громадських бюджетів на такі великі проекти до півмільйона. «Загальна цифра на реалізацію ініціатив ужгородців залишається та сама, що й нинішнього року, — 3,5 мільйона гривень, проте якщо будуть цікаві пропозиції, переглянемо рішення і дофінансуємо», — цитує очільника міста його прес-служба.

Фото надано прес-службою міськради.

Заступник міського голови Ігор Фартушок нагадав, що громадський бюджет запровадили наприкінці 2016 року, а через кілька місяців відібрали проекти, які здобули найбільшу підтримку мешканців міста, і вже з травня почалася їх реалізація. Нині майже 80 відсотків проектів перебуває на фінальній стадії реалізації, кілька розроблених проектно-кошторисних документацій — на державній експертизі та ще декілька проектів перенесли на наступний рік. Кошти також передбачили на їх реалізацію. «Усі 32 проекти буде виконано», — запевнив І. Фартушок. Зокрема, вже виконано або завершуються роботи на 14 дитячо-спортивних майданчиках біля багатоповерхівок, з відновлення старих гідрантів та забезпечення рекуператорами приміщення ЗОШ № 5.
Під час реалізації кількох проектів з’ясувалося, що на них потрібно значно більше початково заявлених ініціаторами сум, тому міська рада прийняла рішення про їх дофінансування. Скажімо, проект баскетбольного майданчика біля ЗОШ 
№ 19 передбачав приблизно 250 тисяч гривень, але кінцево вийшли на суму майже 800 тисяч. Як повідомив депутат Володимир Білонка, на цьому майданчику матимуть можливість грати у волейбол та великий теніс, він буде мультифункціональним. Роботи вже розпочали, днями планують заливати основу під поліуретанове покриття.
Навели й приклад громадської організації «Барбос». Спочатку для розв’язання проблеми безпритульних тварин у місті було два проекти, але тепер їх об’єднали, і міськрада виділить наступного року для їх реалізації додаткове фінансування.
Депутат Сергій Варцаба зазначив, що нове положення про бюджет громадської ініціативи більш досконале, ніж попереднє, і закликав подавати проекти та голосувати за них.
Чим нове «Положення про бюджет громадської ініціативи» відрізняється від попереднього, розповіла начальник управління економіки та стратегічного планування Ужгородської міської ради Ольга Травіна — саме очолювана нею структура куруватиме виконання бюджету громадської ініціативи у 2018 році. За її словами, заплановані 3,5 мільйона гривень на фінансування проектів розподілили так: 25 відсотків на малі проекти (вартістю 100—300 тисяч гривень), 75 — на великі проекти (301—500 тисяч гривень). Скасовано письмову реєстрацію проектів та запроваджено електронну. Термін подання проектів збільшено до двох місяців, стартує громадська ініціатива-2018 1 грудня цього року та завершиться 1 лютого наступного року. Голосувати за проекти можна і в онлайн-режимі, і особисто в Центрі надання адміністративних послуг міськради. Встановлення результатів голосування передбачає підрахунок голосів через е-сервіс «Громадський проект». Рейтинг проектів формує і визначає перелік тих, які рекомендовано до фінансування. Експертна комісія сформована на 30 відсотків із представників громадськості, на 30 — депутатів та 40 відсотків працівників міськради. Пропозиції, які затвердять на сесії міськради, буде реалізовано. І це новий цікавий підхід до розв’язання насущних проблем обласного центру Закарпаття.

Василь НИТКА.

Ужгород.