Під егідою Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування в Донецькій області пройшов форум «Децентралізація: сучасний стан та перспективи розвитку». Захід організовано спільно з Донецькою обласною державною адміністрацією, обласною військово-цивільною адміністрацією, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

Керівник Донецької обласної державної адміністрації та обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський наголосив на тому, що важливо зосередитися на об’єднанні територіальних громад не лише за кількісними, але й за якісними показниками. «Хоч ми відстаємо від решти України за кількістю громад, за їх якістю посідаємо четверте місце. Власні доходи зросли у 2,5 разу. Сподіваюсь, у квітні наступного року ми проведемо вибори у багатьох громадах», — зауважив він.
Заступник голови комітету Віталій Курило нагадав, що комітет неодноразово вносив подання до Верховної Ради з приводу зміни меж районів та віднесення окремих населених пунктів до складу районів Донецької та Луганської областей з метою надання можливостей для створення об’єднаних територіальних громад. Віталій Курило повідомив, що членами комітету підготовлено проект закону про військово-цивільне адміністрування №7090. Його метою є надання правової визначеності законодавчим положенням про запровадження режиму військово-цивільного адміністрування на території проведення антитерористичної операції, недопущення скасування конституційно закріплених прав територіальних громад на місцеве самоврядування тощо.
Заступник голови комітету закликав активно долучатись до вдосконалення українського законодавства.
Народний депутат, голова підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування Альона Шкрум взяла участь у панельній дискусії «Розвиток людського потенціалу на публічній службі як умова успішного врядування». Реформа децентралізації могла бути набагато успішнішою, якщо б у ногу з нею йшла реформа державного управління, наголосила парламентарій. Нині ж зміни в цій сфері значно відстають в імплементації та фактично замикають рейтинг реформ. Професійні кадри неможливо отримати за один день, їх треба залучати, заохочувати і навчати. У Верховній Раді зареєстровано проект змін, які стосуються професійного навчання державних службовців №7009. Його ухвалення дозволить забезпечити успішну синергію реформи децентралізації та реформи публічної служби, вважає законотворець.

За повідомленням
Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.