Найстаріше кримське підприємство з виробництва шампанських вин «Новий Світ» виставляють на торги.

Аукціон відбудеться 20 грудня цього року. Про його проведення вже встигло повідомити «міністерство майнових і земельних відносин Криму». Завод було засновано наприкінці XIX століття в мальовничій бухті селища Новий Світ неподалік кримського міста Судак. Характерною його рисою є виробництво шампанського за класичною технологією, тобто ігристий напій самостійно дозріває в пляшках у глибоких штольнях, пробитих у скелі. Їхня довжина становить майже 10 кілометрів.

Бухта селища Новий Світ і шампанське.

Дивна річ: «кримська влада» стверджує, що підприємство є збитковим, мовляв, потребує додаткових інвестицій і тому його слід якнайшвидше продати. Але це неправда. Річ у тім, що завод досить бурхливо розвивався попередніми роками. Технологія виробництва шампанського справді класична, привезена князем Левом Голіциним із Франції, вона так і називається «класична французька».
Але чомусь питання про продаж порушили лише нині. У кримських навколополітичних колах кажуть, що завод сподобався нинішньому російському міністрові сільського господарства Олександру Ткачову. Після подій весни 2014 року, коли Крим фактично був захоплений російськими військами, фірми, підконтрольні колишньому губернатору Краснодарського краю, почали активно освоювати сільгоспринок Кримського півострова. Сюди перекочували торговельні мережі, що так чи інакше пов’язані із Ткачовим.
Колишній голова адміністрації Краснодарського краю відомий жителям України насамперед так званою тузлинською кризою, коли з боку Кубані розпочалося зведення дамби в Керченській протоці до українського острова Тузла в жовтні 2003 року. Тоді українські прикордонники розгорнули потужне угруповання на острові, у стислі строки було зведено «малі архітектурні форми», а саме — систему бетонних вогневих точок, траншей і окопів. Прикордонники були готові тоді відбити першу на той момент намічену агресію з боку сусідньої держави. Від прямого конфлікту відокремлювало лише 102 метри. Саме на цій позначці Росія припинила підсипання дамби в напрямку української Тузли. Ткачов тоді всіляко «виляв», не реагував на запити з боку уряду України та керівництва Автономної Республіки Крим. Тоді багато політологів зазначали, що росіяни намагалися так випробувати Україну на міцність. Тоді ця спроба виявилася невдалою.
Торги щодо заводу шампанських вин заздалегідь можна передбачити. Його буде продано, продано російській структурі. Завод, який перебуває юридично в українській власності. Це державне, а не приватне підприємство. Воно входило до системи Міністерства аграрної політики і продовольства України. Нині й цю власність росіяни хочуть відібрати.
Завод виробляє майже мільйон пляшок шампанського на рік. Але цікава і його територія, а це майже 100 тисяч квадратних метрів, площа будівель і споруд становить 60 тисяч квадратних метрів. Початкова вартість, яку заявили на торги, становить смішну суму — 1,4 мільярда рублів, або трохи більш як 25 мільйонів доларів. Причому незрозуміло, чи буде збережено його профільність або територію забудують котеджами на березі однієї з найкрасивіших у Криму Новосвітівської бухти.

Михайло РУДЕНКО.
Фото автора.

Крим.