Розвиток україно-португальських відносин, зокрема в політичній сфері, дає підстави стверджувати про їх позитивну динаміку. Вони особливо активізувалися упродовж останнього часу. На цьому наголосила посол України в Португалії Інна Огнівець під час виступу на міжнародній конференції «Україна: шлях розвитку. Права людини та демократія. Португалія-Україна-ЄС», що відбулася у місті Порту.

 

На знімку: отець Василь Бундзяк, консул у місті Порту Анатолій Коваль, посол України в Португалії Інна Огнівець, архієпископ Іларіон (зліва направо).


Фото надано автором.

Подальшому поглибленню відносин сприятиме візит Президента України Петра Порошенка до Португальської Республіки. Здійснити його запросив міністр закордонних справ цієї держави Аугушту Сантуш Сілва під час офіційного відвідання України влітку нинішнього року. Активно співпрацюють парламенти обох країн, зокрема в рамках депутатської групи дружби «Україна-Португалія». 


Як зазначалося на зібранні, у нелегкі для нас часи Португалія підтримує цілісність і суверенітет України, парламент цієї країни одним із перших серед європейських держав визнав Голодомор в Україні 1932—1933 років геноцидом проти українського народу. Скорботні заходи з ушанування пам’яті жертв Голодомору відбулися у Лісабоні, Порту, Бразі, інших містах.


Конференція мала два тематичні спрямування. Одне — це роль ЄС у розвитку демократичних процесів в Україні. Цій тематиці присвятили свої виступи посол нашої держави Інна Огнівець, начальник управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва МЗС України Лариса Дір та директор департаменту з питань двосторонніх відносин з країнами Європи МЗС Португалії Антоніу Сабіду Кошта. Другий спектр виступів стосувався інтеграції українців у Португалії. Увагу цьому питанню приділили архієпископ Рівненський і Острозький Української православної церкви Київського патріархату преосвященний Іларіон, голова асоціації «Словесна піраміда» Мирослава Мартинюк та керівник асоціації «Українсько-португальський соціально-культурний центр» отець Василь Бундзяк.


Промовці зазначали, що українська громада у Португалії — друга за чисельністю після бразильської. Працелюбною нацією зарекомендували себе українці. Неспроста у Лісабоні іменем нашої держави названо один з проспектів.

Порту.