Чотири мільйони сімсот тисяч тонн зернових уже засипали у засіки на Вінниччині. Але жнива ще тривають...
Середня врожайність зернових культур ранньої і пізньої груп становить 58,4 центнера з гектара. Продовжують збирати кукурудзу: качанисту обмолотили на 309 тисячах гектарів — 87 відсотках від її загального клину. Середня врожайність «королеви» полів — 73,6 центнера з гектара.
— Фахівці прогнозують, що кукурудза дасть ще майже 300 тисяч тонн зерна, — каже директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації Микола Ткачук. — А ми вже маємо найкращий показник валового збору зерна серед інших регіонів держави. Слідом іде Одеська область. Там намолотили 4,5 мільйона тонн зернових. Наздогнати нас одесити не зможуть — у них весь урожай зібрано.
До речі, на Вінниччині в окремих господарствах також зупиняють роботи на полях. З понеділка в регіоні задощило. Зливи змінюються мокрим снігом. За прогнозами синоптиків, надалі погода погіршиться.
— Хто за таких умов збирає кукурудзу? — каже агроном одного з господарств краю. — Зерно дуже вологе! Щоб його висушити, треба витратити чималу копійку. Втрачати ніхто не хоче... Тож кукурудзу дешевше тримати у полі й зібрати навесні, аніж витрачатися на сушіння зерна. Це вже перевірено у попередні зими.
За словами колишнього керівника Могилів-Подільського районного управління агропромислового розвитку Анатолія Панасюка, на весну кукурудзу залишають з однією метою — щоб уникнути сушіння зерна.
— Дочекаються квітня-травня, коли сонце припече, і тоді зерно дійде до стандартних кондицій вологості у природний спосіб, — пояснює пан Анатолій. — Сонце грошей не бере, а на елеваторі треба платити. Хоча є свої недоліки у весняному збиранні. Урожай треба охороняти. Якщо снігу випаде багато, частина стебел і качанів опиниться на землі.
Досвідчений фахівець уточнює, що можна й взимку пускати комбайни на плантацію. Доки сніг не випаде.
— Коли підмерзне після дощів, комбайни можуть працювати, — зазначає співрозмовник. — Але таке зерно треба дуже добре сушити...