Кілька діб триває акція протесту гірників шахти «Бужанка». 27 листопада робітники 2-ї та 3-ї змін відмовилися підніматися на поверхню та залишилися під землею. Згодом до них долучилися колеги з інших змін. На 10.00 28 листопада на глибині 376 метрів перебувало 56 шахтарів. Вони мають питну воду, продукти, за станом їхнього здоров’я стежать медпрацівники. Під землею працюють також 17 осіб, які підтримують життєдіяльність шахти (відкачування води, енергозабезпечення, вентиляцію).
Такими діями гірники намагаються привернути увагу уряду до проблем підприємства: його технічного забезпечення, безпеки праці тощо. Насамперед шахтарів обурює ситуація із заборгованістю з зарплати, яка на сьогодні становить майже 16 мільйонів гривень. Виплачено лише десять відсотків зарплати за вересень. Ще гірша ситуація з працівниками так званої непромислової групи, які отримали лише 60 відсотків належних їм виплат за серпень.
Як розповів голова теркомітету профспілки Юрій Калістратов, шахтарі «Бужанки» хочуть і вміють працювати. Однак державна підтримка підприємства мізерна. Тому немає можливості запустити в роботу ще одну лаву, ефективно використовувати діючу. Складається враження, що профільне міністерство забуло про проблеми гірників Волині. Фактично припинилося будівництво передпускової шахти № 10 «Нововолинська», яка щодоби могла б видавати на-гора понад три тисячі тонн високоякісного вугілля газової групи, немає підтримки і двох діючих шахт — № 9 «Нововолинська» і «Бужанки». Звідси й соціальне напруження в шахтарському Нововолинську.