Одеса. Лісівники цими днями проводять масові протестні акції по всій території Одеської області. У них беруть участь трудівники Ізмаїльського та Ширяївського лісових господарств, Новоіванівського, Тарутинського, Арцизького, Болградського, Кілійського, Вилківського, Ренійського,  Ізмаїльського й інших лісництв. Головні вимоги учасників мітингів, адресовані, зокрема, і Президенту України, не допустити приватизацію лісів у країні, передбачити в бюджеті на 2018 рік фінансування галузі, прискорити внесення змін до законодавчих актів із метою створення лісового фонду, прямо підпорядкувати Держлісагентство Кабінету Міністрів і т. д.
«Ліси — це надбання нашого народу. Цей природний ресурс треба берегти, він не може бути чиєюсь приватною власністю», — заявив, зокрема, директор Ізмаїльського лісгоспу Олег Афанасьєвський.
— Ми не проти реформування нашої галузі, але ми категорично проти її можливої приватизації. Бо що буде з лісами, коли їх приватизують? Який контроль над їх утриманням, нарощуванням і збереженням і хто зможе забезпечити? Потрібно матеріально та технічно зміцнити державні лісогосподарські підприємства, забезпечити нормативно-правове поле й тільки потім проводити реформу за обов’язкового збереження державної власності на лісові угіддя», — вважає директор ДП «Ананьївське лісове господарство» Олександр Савченко.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

 

* * *

Житомир. «Ліс власність українського народу», «Житомирський лісгосп — 10 млн грн до місцевих бюджетів» — з такими плакатами лісівники провели акцію протесту перед будівлею Житомирської райдержадміністрації. Трудовий колектив ДКП «Житомирський лісгосп» та профспілковий комітет підприємства звернулися до Житомирської райради з проханням обговорити на найближчій сесії схвалену 15 листопада 2017 року Кабінетом Міністрів України Стратегію і виступити проти її реалізації. Лісівники переконані, що цей документ є прямим шляхом до приватизації лісів та ліквідації державних лісгоспів. Своїм протестом вони хочуть домогтися від влади скасування рішення Кабміну про схвалення Стратегії та відмовитися від ідеї створення єдиного лісогосподарського підприємства, унеможливити приватизацію лісів або передачу їх у концесію.
Такі само заходи відбулися і в інших держлісгоспах Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

* * *

Херсон. Внести доповнення та зміни до затвердженої урядом України Стратегії розвитку лісової галузі до 2022 року вимагають обурені лісівники Херсонщини. Співробітники трьох лісгоспів краю пікетували будівлю Херсонської облдержадміністрації, вимагаючи від керівників ОДА підтримати їхню позицію стосовно того, що в урядовому документі відсутні навіть згадки про специфічну роль зелених насаджень Таврії та їхню унікальну екологічну місію. Адже тутешні рукотворні ліси висаджувалися впродовж півсторіччя зовсім не для того, аби перетворити їх на ділову деревину, і заробляти мільйони за рахунок її продажу. Дерева слугують «зеленим щитом» проти пересування пісків Олешківської пустелі. А ще і захищають від чорних буревіїв сільськогосподарські угіддя (в тому числі й дуже цінні зрошувані землі).

На знімку: працівники Херсонського, Голопристанського та Олешківського лісгоспів пікетують будівлю Херсонської облдержадміністрації.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Фото автора.

* * *

Чернігів. На мітингу працівників державних лісгоспів Чернігівщини під обласною радою голова профспілки Корюківського лісгоспу Петро Устименко емоцій не стримував: «Наші ліси зараз жере шкідник — короїд. Але більший шкідник десь сидить у керівних верхах і ухвалює такі проекти нищення галузі, що це гірше за короїда».
Більш як 300 представників держлісгоспів краю приїхали у своєму фірмовому одязі, тільки що без бензопил, до Чернігова, щоб зустрітися з керівництвом області і передати свої вимоги. Вони виступають проти роздержавлення лісгоспів і, тим паче, проти передачі лісів у концесію. Бо, на їхню думку, це означатиме нищення природних легень України.
«Я все життя працюю в лісовій галузі, бачила різне ставлення держави, але останні два роки просто боляче дивитись на намагання знищити нас, — говорила на мітингу заслужений лісівник України, директор Семенівського держлісгоспу Олександра Дудко. — Адже акціонування і передача лісів у концесію — це все для прибутку, а ніхто не дбатиме ні про гасіння пожеж, ні про насадження, ні про охорону лісів».
Голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко сказав: «Депутатський корпус завжди стояв на позиціях збереження цілісності лісової галузі та ефективного використання її ресурсів, належного фінансування діяльності лісогосподарських підприємств області та обстоювання інтересів їх працівників. Так було, є і, я впевнений, буде й надалі».

Василь ЧЕПУРНИЙ.