Нагадаю, що 6 вересня перед початком роботи сесії Рівненської обласної ради до сесійної зали зайшла чимала група представників бійців добровольчих батальйонів Рівненщини. У такий спосіб вони вже на третій сесії поспіль намагаються достукатися до обласної влади, щоб бійців добровольчих батальйонів визнали учасниками АТО, оскільки вони з перших днів на передових рубежах захисту цілісності і суверенітету України, а чимало із них поклали за це голови в зоні бойових дій, отримали поранення. І нині батальйон «Волинь» у самому пеклі цього збройного конфлікту.
Підтримали бійців і деякі депутати облради. Так, депутат від партії «УКРОП» Борис Бірук розповів, що бійці «добровольчих батальйонів мають гірше забезпечення, ніж нацгвардійці, але воюють у самому пеклі, а не стоять на блокпостах. Однак їм на рівні держави гальмують надання статусу учасників АТО». Його підтримав депутат від «Свободи» Олексій Савчук, сказавши, що бійці добровольчих батальйонів одні з перших стали на захист України. Депутат від БПП «Солідарність» Валентин Крока вважає, що гальмом у вирішенні цього питання є чиновницька бюрократія.
Представники добровольчих батальйонів тоді дали владі три дні на розв’язання цієї проблеми. Інакше пообіцяли вдатися до більш радикальних дій протесту.
І ось нарешті, судячи з повідомлення прес-служби Рівненської ОДА, це питання зрушили: на Рівненщині відбулося друге засідання комісії щодо офіційного визнання ветеранами війни добровольців. Члени комісії розглянули 23 заяви бійців, які пішли добровільно воювати за територіальну цілісність та державний суверенітет на сході України. Це 10 пакетів документів від представників ГО «Дія» Дмитра Яроша та 13 — від Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор». Вони подали необхідні документи на розгляд відповідної комісії. Усіх бійців, серед яких дві жінки, визнали ветеранами війни — добровольцями.
Під час засідання заступник голови Рівненської ОДА Віталій Ундір повідомив, що на найближчій сесії облради (а вона відбудеться 1 грудня) очікується внесення змін до Програми соціального захисту населення, де передбачено кошти на друк відповідних посвідчень ветеранам війни — добровольцям. Тож невдовзі документи надрукують та вручать цим людям.
Також комісією внесено питання щодо визнання на обласному рівні членів сімей загиблих добровольців, які не мають статусу на державному рівні. Члени комісії погодилися, що питання потребує доопрацювання і з юридичного боку, і з громадської точки зору.
— Статус ветерана війни діятиме лише на території Рівненської області. Ті, хто його матиме, в майбутньому зможуть отримувати допомоги та компенсації з обласного та місцевого бюджетів, — сказав член комісії Валерій Микулич.

Рівне.