Документальний повнометражний фільм «Крим. Як це було» — про анексію Росією півострова — покажуть 6 грудня в одному з кінотеатрів Лісабона. 9 грудня стрічку демонструватимуть у місті Порту, а 10-го — в Фару.

 

На знімку: активістка української громади у Порту колишня киянка Тетяна Франчук: «Щойно забрала з друку афіші фільму «Крим. Як це було».


Фото надано автором.

Картина Костянтина Кляцкіна, створена спільно з митцями об’єднання кінодокументалістів Babylon’13, стала переможцем на міжнародному фестивалі «Місто мрії» у Рівному (Rivne International Film Festival «Dream City») у номінації «Повнометражний документальний фільм». Бачили її також учасники Berlinale (Берлінського міжнародного фестивалю), де вона демонструвалася у рамках Ukrainian film corner.


Трагічні події на півострові навесні 2014-го відтворено на основі документальних кадрів через долю українських вояків — моряків, льотчиків, десантників, морських піхотинців, які не зрадили присязі, протистояли окупантам. Це інформація з перших уст від безпосередніх учасників подій. Стрічка допоможе глядачеві знайти відповідь на болючі для багатьох питання: «Чому здали Крим?», «Що чекає на півострів у майбутньому?»


Показ картини у Португалії став можливий насамперед завдяки активістам української громади, підтримці наших дипломатів у цій країні і, зрозуміло, бажанню та добрій волі авторів. Активно долучилася до цього, зокрема, колишня киянка, випускниця «Могилянки» Тетяна Франчук. У місті Порту, де проживає нині, подбала про друкування афіш, поширила їх у людних місцях, у місцевому університеті, а також передала у Лісабон та Фару. В столиці активно анонсували демонстрацію картини Ірина Мельничук та Андрій Міхалевич. Ще до того, як надрукували афіші, вони повідомляли про кінотур у магазинах, школах, вищих навчальних закладах, громадських організаціях українців. Багато інформації подано в соціальних мережах.


До речі, прем’єра названої картини відбулася у Португалії торік, але тоді її демонстрували тільки в посольстві нашої країни. А нині покажуть широкому загалу. Аби її зміст був зрозумілий для місцевих, показ супроводжуватимуть субтитрами португальською. Перегляд для глядачів — безплатний. «Родзинкою» стануть зустрічі з режисером Костянтином Кляцкіним та іншими авторами. Спілкування з ними відбуватиметься по завершенні демонстрації фільму.

Порту.