Великою кількістю молоді серед 450 учасників вразив ІХ Всеукраїнський фестиваль духовної музики «Введенські піснеспіви», який відбувся у Приірпінні на Київщині (про що анонсував «Голос України»). 

Хорові колективи з’їхалися на фестиваль із сіл та селищ, де шанують і усіляко пропагують духовну народну спадщину. Крім класичних храмових пісень духовного спрямування, на фестивалі лунали й сучасні тексти, написані народом на злобу дня. Ансамбль обрядової пісні «Свашечки» села Вишневого Драбівського району Черкаської області у зверненні до Всевишнього заспівав: «Підніми з колін нашу Вкраїну та й благослови на щастя нас».
Найвищу нагороду — гран-прі, фестивальний кубок та премію від міжнародної громадської організації «Федерація жінок за мир у всьому світі» — отримав студентський хор «Дівочі мрії» Львівського державного музичного коледжу ім. C. Людкевича (на знімку). У виконанні дівчат потужно лунали «Радуйтеся, праведнії» Максима Березовського, «Святий Боже» Михайла Вербицького, а також диптих із українських веснянок. Художній керівник хору Надія Поворозник зазначила, що нині православна музика, духовні піснеспіви, які звеселяють і збагачують душу, — невід’ємна складова музичної освіти студентів коледжу, і зауважила, що нині в Україні є велика потреба в регентах церковного хору.

Людмила ОПАНАСЕНКО.
Фото Сергія МАНЧЕНКА.