Форум регіонального розвитку «Об’єднані територіальні громади Кіровоградщини: виклики, успіхи та перспективи» відбувся за ініціативою Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС).

На знімку: під час форуму.

Фото  з офіційного сайту Кіровоградської ОДА.

Ділилися досвідом та шукали відповіді на конкретні запитання керівники ОТГ області, більшість з яких нещодавно перемогли в перших в історії новостворених об’єднань виборах, народні депутати Костянтин Яриніч та Олександр Горбунов, голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко.

Скептиків поменшало

«З огляду на ваші успіхи, судитимуть про реформу загалом, — зауважив під час виступу Сергій Кузьменко. — 16 ОТГ, в яких мешкають десять відсотків від загальної кількості населення області, — це вже велика сила...»
Скептиків реформи на Кіровоградщині в 2017-му й справді значно поменшало, що вочевидь пішло на користь і децентралізації загалом, й конкретним громадам, чиї бюджети після об’єднання збільшилися в рази. Процес об’єднання громад, на думку учасників форуму, сприятиме всебічному розвитку територій, особливо тих сіл, які досі навіть власних бюджетів не мали. Медичне обслуговування, освіта, комунальна сфера, інфраструктура отримали шанс на виживання й розвиток.
Тож серед сільських очільників, міських голів (три громади області об’єдналися з містами Новоукраїнкою, Бобринцем та Малою Вискою) таких, хто чинить опір вочевидь прогресивній справі, залишилося небагато. Навіть у день проведення форуму частина місцевих керівників перебували у відрядженні — делегація з Кіровоградщини вирушила переймати реформаторський досвід у Польщу, чия модель створення ОТГ, як визнають фахівці, нам підходить найкраще.
Продовжуючи тему, народний депутат Костянтин Яриніч відзвітував, що в бюджет наступного року область закладає 100 млн грн на будівництво й оснащення 25 сільських амбулаторій. Крім того, планується продовжити роботу із залучення лікарів у ті населені пункти, де не вистачає медиків. Для цього влада й місцеві меценати беруться за вирішення житлового питання для приїжджих сімей.
Упродовж останніх двох-трьох років випускники медичних вишів отримали 85 квартир.

Плюс — дорога на Миколаїв

Народний депутат Олександр Горбунов, один із розробників закону про дорожній фонд України, щойно повернувся з Туреччини, де, зокрема, домовився про участь турецької компанії в тендері на будівництво дороги Кропивницький—Миколаїв, однієї з найаварійніших в Україні. За його словами, кошторис цього проекту становитиме 475 млн грн. Ще понад двісті мільйонів планується виділити на реконструкцію автобану Кропивницький—Умань.
Загалом на відновлення доріг, що мають полегшити життя новоутвореним громадам і тим, хто тільки планує піти цим шляхом (очікується, що наступного року ОТГ в області побільшає як мінімум удвічі), має надійти до двох млрд грн (плановий бюджет Укравтодору — 44 млрд грн).
«Вітаю новообраних голів ОТГ, — сказав насамкінець Олександр Горбунов. — Вони — відважні люди, бо взяли на себе відповідальність служити громаді в цей важкий час. А шлях відважних завжди складніший».
Про сміливих і рішучих послідовників адмінреформи говорив і директор ЦРМС Олег Яременко: «Нині маємо шістнадцять ОТГ, але вже завершується об’єднання двох великих громад із центрами в Новій Празі та Новомиргороді. Показово, що до Новопразької ОТГ увійдуть населені пункти трьох сусідніх районів — Знам’янського, Олександрійського та Новомиргородського. Є знаковим той факт, що на керівні посади в новоутворених ОТГ люди обирають переважно колишніх сільських голів — тих, хто починав реформу на місцях і віддав цій справі багато сил і часу. Так, на виборах 29 жовтня в одинадцяти громадах (із тринадцяти, де відбулися перегони) перемогли сільські голови останнього скликання. Хочу зазначити, що всі очільники ОТГ — мудрі, освічені, патріотично налаштовані люди. Їхній професійний рівень як посадовців, виконавців дуже пристойний. Серед них немає випадкових людей.

Результати очевидні

Серед тих, хто взяв активну участь у форумі, — Інна Завірюха, керівник Соколівської об’єднаної територіальної громади, яка в рейтингу успішності ОТГ України посідає 15-те місце.
Площу Соколівської ОТГ Кіровоградського району можна порівняти з територією маленького району — майже 30 тисяч гектарів. А це означає, що найбільшою проблемою громади є невідремонтовані дороги в селах, чия інфраструктура давно залишалася поза увагою влади. Наприклад, у Вишняковому, де цьогоріч проведено дорожніх ремонтних робіт на 2,5 млн грн. Або в Карлівці, де нещодавно з’явилося два кілометри нового асфальтного полотна (вартість робіт — півтора мільйона). Чи в Новопетрівці, де на шляхово-ремонтних роботах освоєно 1,4 млн грн. А 850 тис. грн коштувало вуличне освітлення в Іванівці, 350 — дах на школі в Карлівці...
Та Інна Завірюха, абсолютно реалістично оцінюючи зроблене, вважає, що це лише початок.
«У Соколівській ОТГ вісім населених пунктів, — каже вона. — Щоб істотно змінилося на краще життя в кожному з них, треба дуже добре попрацювати: і мені, й депутатам, і самим мешканцям. А тим часом бюджет тримає нас у рамках, хоча й не зв’язує руки. Приміром, цьогоріч ми запланували на все про все разом з освітянською й медичною субвенціями 42 млн грн.
Насправді, все пізнається в порівнянні. Для одного села перекрити дах на дірявому клубі — уже надзавдання. А в Соколівській ОТГ не закрито жодного із семи сільських клубів. І Будинок культури працює, розширює гурткову роботу... Місцева сільська рада нині серйозно переймається наймом інструкторів для роботи із шістьма сільськими футбольними командами (одна з них, «Сокіл», — переможець районних змагань), підтримкою свого колективу художньої самодіяльності, комплектацією восьми бібліотек.
Громада не дошку для ремонту даху шукає, а закладає в бюджет 3,5 млн грн на будівництво біоочисних споруд. Відкривається тут у новому році й Центр з надання соціально-адміністративних послуг, який опікуватиметься проблемними родинами, людьми похилого віку».
Одне слово, Соколівське семимильними кроками рухається вперед, і якщо хтось досі не помічає переваг від об’єднання громад — нехай попроситься на екскурсію до Соколівської ОТГ.

Олег ШВЕРНЕНКО, Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградська область.