На Сумщині триває обговорення ситуації на державних лісогосподарських підприємствах. Не так давно «Голос України» розповідав, що проблема виникла після схвалення урядом «Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року». У багатьох регіонах відбулися мітинги лісівників.

Минулого тижня ситуацію проаналізували на засіданні Громадської ради при Сумській облдержадміністрації. Громадські активісти прийняли рішення звернутися до Кабінету Міністрів із вимогою не допустити ліквідації місцевих лісогосподарських управлінь та відмовитись від ідеї передачі лісів у концесію. А саме це, нагадаємо, передбачене урядовою стратегією. Водночас члени Громадської ради вважають, що у лісах і справді вистачає проблем — від незаконних порубок до непрозорих схем реалізації деревини, і з цим необхідно щось робити.
Однак найбільше часу і уваги приділили реформуванню медичної галузі. Голова Громадської ради при Сумській ОДА Володимир Михайловський вважає, що люди майже нічого не знають про тонкощі і особливості медичної реформи і про те, що на них чекає вже у найближчі місяці. Багатьох це лякає — особливо тих, хто вже перетнув віковий «екватор» та має потребу часто спілкуватися з лікарями. А тому влада має активніше і регулярніше спілкуватися із населенням, використовуючи засоби масової інформації та роз’яснюючи нюанси медичної реформи.
Як поінформував начальник управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Сергій Бутенко, поки що медична реформа стосується лише первинної ланки, але й тут її старт перенесено на початок другого півріччя наступного року. Нині гостра проблема для області — «узаконення» створених госпітальних округів. Замість нинішніх 18 центральних районних лікарень на Сумщині мають запрацювати 6 госпітальних округів. Якщо створити менше їх, як цього вимагає профільне міністерство, неможливо буде виконати одну з ключових вимог медичної реформи: зробити лікарську допомогу доступною для людей.
За словами С. Бутенка, за наявності на території Сумщини лише 5 госпітальних округів 132 населені пункти опиняться поза межами вчасного доїзду. «Я на це як керівник обласного управління охорони здоров’я ніколи не піду», — запевнив С. Бутенко.
Як відомо, вчасність наданої медичної допомоги — головний чинник забезпечення не лише здоров’я, а й життя пацієнта. Особливо у випадках інфарктів, інсультів та інших загроз, котрі потребують негайного реагування. Аби не запізнитись, треба, щоб відстань від найвіддаленішого села до центру госпітального округу не була критичною. Тому Сумщину і поділили на 6 медичних секторів. Але у Міністерстві охорони здоров’я стоять на своєму. Трьом регіонам в Україні, серед яких — і Сумщина, досі не погодили кількісного складу госпітальних округів. С. Бутенко вважає, що за цим не стоїть нічого, окрім політичної складової. Відтак Громадська рада вирішила звернутися до профільного міністерства, щоб там усе-таки погодились на створення на Сумщині 6 госпітальних округів.
Наприкінці розглянули проект урядової постанови, де пропонується внесення змін до «Типового положення про Громадську раду...». Якщо проект стане чинним нормативним актом, вважають сумчани, це істотно звузить права і можливості всіх громадських рад, створених при органах державної виконавчої влади в Україні. «Тоді ми фактично переймемо досвід Росії, де 50% кількісного складу громадських рад формується за квотою президента чи губернатора», — прокоментував Володимир Михайловський.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.