На вимогу МОН регіональні управління освіти промоніторять виконання школами вимог щодо звітування про використання бюджетних і батьківських коштів. Цю інформацію навчальні заклади мали оприлюднити до 1 грудня на своїх веб-сайтах, а в разі їх відсутності — на сайті райвно.


Раніше громадська організація «Батьки SOS» провела опитування мам і тат школярів та вихованців дитячих садочків столиці щодо зібраних сум та виклала цю інформацію у Фейсбуці. З’ясовується, на безплатну освіту вони віддають загалом близько двох мільярдів гривень на рік. «І це без «вступних» внесків, ремонтів та подарунків до свят!» — написала в соцмережі співголова об’єднання «Батьки SOS» Альона Парфьонова.  


Ці гроші, як правило, не обліковуються. «Ми отримали інформацію про побори від 162 навчальних закладів (99 шкіл та 50 садочків), що становить майже 14% від загальної кількості (загалом у Києві 566 шкіл та 492 садочки)», — зазначає Альона Парфьонова. Доповнити цей перелік може кожен.


Експерти нагадують: цьогоріч у Києві на освіту витрачено майже чверть міського бюджету — 9,8 млрд грн. У середньому на кожного учня столиці місто виділило 27,8 тисячі гривень, що на 9 тисяч більше, ніж у 2016-му.


Департамент освіти і науки, молоді та спорту КМДА неодноразово виявляв порушення з боку адміністрацій шкіл, садків та створених при них благодійних фондів і піклувальних рад. Так, 2015—2016 навчального року в одному з комунальних садків Оболонського району, збудованому лише 6 років тому і профінансованому з міського бюджету, піклувальна рада встановила вступний внесок для батьків у 20 тисяч гривень та щомісячний платіж у 3 тисячі. Тобто, щороку родина кожного вихованця здавала близько 50 тисяч. Особа, яка збирала ці кошти на свій рахунок, зникла разом із кругленькою сумою — двома мільйонами гривень.