Прогнози фахівців щодо зниження обсягів виробництва солодкого піску не справджуються

 

Уже очевидно: на цукрозаводах Вінниччини солодких кристалів зварять не менше, як у 2016-му, тобто 430 тисяч тонн. А прогнозували 375 тисяч тонн. Що саме підкоригувало цукровий прогноз?

 

 

Корінці підросли... восени


Нинішньої осені на бурякових полях краю фахівці зафіксували нетипове явище. У вересні та жовтні корінці суттєво додали у вазі, що незвично для такої пори. Якщо у попередні роки у цей час приріст ваги становив у середньому два-три грами на добу, то восени 2017-го цифра була вища у понад п’ять разів.


— На старті збиральної кампанії, а її розпочали у вересні, гектар давав буряків на 60 центнерів менше, ніж торік, — розповідає економіст Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой. — Завершували копання з відставанням від торішнього всього лише на 14 центнерів. Тобто за два місяці цукристі додали у вазі по 46 центнерів на гектарі. Середня врожайність — 477 центнерів на круг. У 2016-му мали 491 центнер.


Цукровий прогноз фахівці робили на початку копання. Виходили з того, що урожайність нижча попереднього року на 60 ц/га. Це припущення стало відправною точкою щодо зменшення валового виробництва цукру. Попередні розрахунки видавали результат — 375 тисяч тонн солодких кристалів. У 2016-му зварили 430 тисяч тонн цукру. Незначні сподівання на підвищення ваги кореня залишалися. Але не настільки, як сталося насправді! Погода, а точніше, опади у середині серпня і на початку вересня, сприяли збільшенню ваги кореня і тим само істотно підкоригували прогноз фахівців.


Заводи працюватимуть ще й у січні та лютому


На кінець першої декади грудня на цукрозаводах зварили понад 350 тисяч тонн продукції. Одне підприємство завершило сезон. Ще один завод, Іллінецький, згідно з виробничим графіком, планує закінчити роботу в січні 2018-го, а на Жданівському остання робоча зміна датована 7 лютого наступного року.


— Копати корені нинішньої осені почали пізніше, ніж торік, але встигли впорати бурякові площі до снігу, — продовжує Леонід Козодой. — Щоправда, не всю сировину доставили на заводи.


За даними асоціації «Поділляцукор», на полях ще залишається приблизно 300 тисяч тонн коренів. Загалом зібрано 2 мільйони 620 тисяч тонн буряків. Цукру зварено понад 350 тисяч тонн. Найбільше — на Крижопільському підприємстві (115 тис. т), Гайсинському (понад 80 тис. т), Жданівському (56 тис. т).


— Першим завершив роботу Соколівський завод, — уточнює Леонід Козодой. — Це підприємство відновило роботу після декількох років простою. Завод невеликої потужності, тут виробили майже 15 тисяч тонн цукру. Могли б більше, сировини не вистачило. Не було можливості укласти угоди на її постачання з сільгосппідприємствами. Надто короткий термін підготовки до сезону мали у колективі.


Площі під буряками планують нарощувати


Нинішній виробничий сезон розпочали сім цукрозаводів. На один більше, ніж у 2016-му. Всі вони подали заявки на отримання квоти на виробництво цукру у 2018-му. До цієї «компанії» додасться ще один завод — Моївський, що у Чернівецькому районі.
— Про це повідомили власники, — уточнює Леонід Козодой. — Уже тепер готуються до відновлення виробництва. Призначили керівника. Вже з січня розпочнуть набір кадрів.


Завод у Моївці врятували його трудівники. Вони завадили намірам колишніх власників порізати обладнання на металобрухт. Організувалися, виставили цілодобову охорону. Протягом п’яти років завод не працює. Весь цей час представники колективу добиваються відновлення виробничого процесу. Їх підтримала районна, обласна влада. Схоже, крига скресла. Хоча у Моївці дехто із цукроварів не вірить, що це станеться. Один із місцевих цукроварів сказав «Голосу України», що ствердно відповість на це питання тільки тоді, коли особисто почує заводський гудок над селом. «Нас уже стільки разів годували солодкими обіцянками!.. — зазначає співрозмовник, який не хоче, щоб його прізвище називали в газеті. — Хто тільки не приїжджав. А ми стільки разів виїздили у район, область, у Київ писали. І що з того?»


Під посів цукрових буряків в області підготовлено таку само площу, як і у нинішньому сезоні.

Вінницька область.

ДОВІДКОВО

У 2017 році цукрові буряки на Вінниччині вирощували на площі 57 тисяч гектарів. З них 52 тисячі га — сільгосппідприємства, решта — фермери та інші власники земельних паїв. Порівняно з 2016-м солодкі корінці додатково «приросли» на 2,8 тисячі гектарів.

Фото автора.