У рамках відзначення Дня місцевого самоврядування Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та Академія праці, соціальних відносин і туризму провели Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Муніципальна реформа в контексті євроінтеграції України: позиція влади, науковців, профспілок та громадськості». Партнером в організації конференції виступив Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Участь у заході взяли народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства, науковці.


Керівник секретаріату Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Анжела Малюга зачитала привітання голови комітету Сергія Власенка. У ньому відзначається, що, незважаючи на воєнну агресію, в Україні триває процес реформ, і найбільш вагомі результати демонструє децентралізація, як перший етап муніципальної реформи. І парламентський комітет зробив істотний внесок у реформування.


У свою чергу виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан відзначив, що активна фаза муніципальної реформи триває третій рік, і вже певний «екватор» пройдено. Тож важлива думка науковців для подальшого впровадження реформи. У Верховній Раді зареєстровано низку законопроектів, які передбачають поглиблення реформи самоврядування, у Кабміні також готуються законопроекти. Уже проведено бюджетну децентралізацію, розмежування повноважень. Великі дискусії відбуваються довкола законопроекту про службу в органах місцевого самоврядування, який ще не ухвалено.


Президент Національної академії державного управління при Президентові України Василь Куйбіда зауважив, що про децентралізацію говорять уже 20-й рік, однак реальні кроки на цьому шляху розпочалися лише з 2014 року.


Муніципальна реформа, за словами В. Куйбіди, в багатьох європейських країнах триває довго. Скажімо, в Латвії десять років намагалися провести об’єднання територіальних громад. На думку науковців, потрібно наступного року максимально здійснювати процес об’єднання територіальних громад, допоки не розпочалася передвиборна кампанія.


Серед проблем учасники конференції відзначили, зокрема, недосконале законодавство щодо об’єднання громад, об’єднання навколо міст обласного значення, вирішення питання доцільності існування районів, межі яких повністю збігаються з межами ОТГ, утворених на їх території (на сьогодні таких громад в Україні є вісім), укрупнення районів, неможливість для ОТГ готувати містобудівну документацію в межах усього простору громади, кадрове забезпечення.