Врізки у нафтопровід у Прилуцькому районі були протягом багатьох років настільки звичним явищем, що про це вже втомилися говорити навіть журналісти. Кримінальні угруповання майже відкрито крали нафту, і зрозуміло було всім, що без прикриття з боку правоохоронних органах цього відбуватися не могло. До того ж, крали нафту великими об’ємами. Або просто приїздили, били та зачиняли у підсобці працівників, і забирали підготовлену продукцію. Та ще й погрожували тим правоохоронцям, які намагалися зупинити беззаконня.

Спільними силами підрозділів Національної поліції та Генеральної прокуратури України проведено спецоперацію з припинення діяльності викритих злочинних угруповань.
Внутрішня безпека НПУ встановила, чому викриті злочинні угруповання діють настільки зухвало, впевнені у своїй безкарності. Відповідь привела до особи, яка покривала місцеві банди та отримувала свій чималий відсоток з їхнього прибутку, — начальника поліції району.
Як повідомили у секторі комунікацій із громадськістю управління НП в області, слідчі Генпрокуратури, вивчивши матеріали, зібрані оперативниками та слідчими, розпочали кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення та декларування недостовірної інформації поліцейським чиновником.
Крім того, правоохоронці встановили, що учасники злочинних угруповань домовилися із деякими приватними підприємствами про переробку викраденої нафтопродукції з метою її подальшого збуту.
Кілька сотень правоохоронців — працівників Департаменту внутрішньої безпеки, Департаменту захисту економіки, Головного слідчого управління Нацполіції, спецпризначенців поліції Київської області та Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ — узяли фігурантів справи на світанку за місцем проживання. Було здійснено 60 санкціонованих обшуків на території Київської, Сумської та Чернігівської областей.
У зловмисників вилучено автомобілі еліт-класу, вантажний автотранспорт, яким перевозили викрадену нафтопродукцію, чималу кількість вогнепальної зброї та набоїв до неї, холодної зброї, балаклави, гроші, мобільні телефони та документи.
Нині слідчими вже оголошено підозри двом членам угрупування, які безпосередньо причетні до нападу на працівників Управління захисту економіки Нацполіції. Тривають відповідні заходи щодо інших учасників злочинних угрупувань, зокрема працівників поліції, та остаточної кваліфікації дій викритих зловмисників.
Водночас начальник поліції району заявив у місцевих медіа, що вся ця операція була призначена для його дискредитації, а він ні в чому не винен. Тільки не може пояснити, чому ж відбувалися масштабні крадіжки з нафтопроводів.

Чернігівська область.