В Івано-Франківську лікарі з Прикарпаття та Буковини вчилися працювати з електронною системою eHealth. Загалом у практичному семінарі взяли участь понад 150 медиків з обох областей. Електронна система охорони здоров’я стане обов’язковою із серпня 2018 року, але готуватися до її впровадження заклади почали ще минулого літа. Уже сьогодні до eHealth приєдналося 11 медичних установ Івано-Франківської області. Щоб пришвидшити впровадження системи та мотивувати лікарів реєструватися, командою проектного офісу при Міністерстві охорони здоров’я проводяться такі навчання. Впровадження системи насамперед спрямовано на підвищення якості медичних послуг. Вона має стати основою для нового методу виплат «гроші ходять за пацієнтом»: держава платитиме певну суму за кожного пацієнта, що уклав з лікарем спеціальну угоду — декларацію. А пацієнти обиратимуть самі, послугами якого лікаря первинної медичної допомоги користуватися. Тож лікарі, котрі насправді ефективно лікують своїх пацієнтів, від цього тільки виграють, бо зможуть отримувати чесну, достойну зарплату. Тоді як до недобросовісного лікаря пацієнти не підуть.

Під час семінару головні лікарі спілкувалися з розробниками — командою проектного офісу при МОЗ — про те, якою вони хотіли б бачити систему в майбутньому. Тестова експлуатація eHealth — спеціальний етап для виявлення та усунення максимуму недоліків. На цьому наголошувала координатор навчальних програм Світлана Котляревська, яка водночас була вражена зацікавленістю лікарів до нововведення. Що стосується пацієнтів, то було підкреслено: без їх присутності декларацію (угоду з лікарем) укласти неможливо. Є два варіанти. Перший — людина особисто приходить до поліклініки з паспортом та ідентифікаційним кодом, дані вносяться в електронну систему, а потім на її мобільний приходить СМС з верифікаційним кодом, який підтверджує намір особи укласти декларацію. Далі декларація друкується у двох примірниках і підписується лікарем та пацієнтом. Другий варіант — це надрукована паперова декларація та прикріплені до неї фотокопії того-таки паспорта громадянина і коду, а також особистий підпис пацієнта. Але цей варіант буде детальніше перевірятися, щоб запобігти зловживанням. Пані Світлана додала також, що пацієнт має право розірвати декларацію і змінити лікаря. Просто йде до іншого і підписує нову декларацію, а попередня автоматично анулюється.
Представник Харківської експертної групи з підтримки впровадження медичної реформи Михайло Довгопол розповів про фінансовий аспект реформи. Фінансування за принципом капітаційної ставки за кожного пацієнта запускає механізм конкуренції між лікарями за пацієнта. Відповідно той лікар, до якого буде черга, отримуватиме більше. Проте, щоб ця система повноцінно запрацювала, потрібен більш свідомий вибір сімейного лікаря. Адже нині цей процес відбувається за умовчанням: хто був дільничним, той і стає сімейним. Капітаційна ставка за одного пацієнта віком 18—39 років в 2018 році становитиме 370 гривень. За обслуговування пацієнтів віком до п’яти років та пацієнтів похилого віку коефіцієнт оплати буде більший.

Галина БРУХАЛЬ.

Івано-Франківська область.

 

ДОВІДКОВО

Таким освітнім туром проектний офіс планує охопити всі регіони України (крім тимчасово окупованих територій). Івано-Франківськ став восьмим містом, де відбулось навчання. Далі команда проектного офісу помандрує до Черкас та Рівного. Тур відбувається за підтримки проекту EDGE, що фінансується урядом Канади, та проекту «U-LEAD з Європою». Розробку системи eHealth ініціювали громадські організації. На її розробку не витрачено жодної гривні бюджетних коштів чи кредитних засобів. Після того, як напрацювання завершаться й систему буде досліджено стосовно інформаційної безпеки, її отримає на баланс спеціально створене для цієї мети державне підприємство.