Новорічні свята — це час сюрпризів та подарунків. А що може бути кращим подарунком дитині за книжку? Тільки книжка, де малюк є головним героєм! Насправді ідея персоналізованих книжок далеко не нова, але мало хто в Україні знає, який потенціал закладений у такий формат видань.

Директор київського видавництва «Fairy Tale» Олексій ОЛЕЙНИК — сам батько трьох дітей, а тому чудово знає, як важливо і як часом важко заохотити малюків до читання.
«Щодня я спостерігав, як гаджети поступово вбивають у дітях любов до читання. І замислився: як виправити цю ситуацію? Як зробити читання таким же улюбленим заняттям, яким воно було в дитинстві для мене? Для кожної людини її ім’я — найперше і найважливіше. Тож помістивши ім’я малюка і його фотографії у книжку, я не лише роблю його головним героєм чарівної та повчальної історії. Він гарантовано зацікавиться, прочитає (хоча б і разом із батьками) і по-особливому ставитиметься до неї. І будьте певні, що уроки цієї казки він запам’ятає на все життя!»

Таємниці Святого Миколая

Олена Дмитренко, Олексій Олейник та Галина Теличук.

Концепція персоналізованих книжок ідеально збіглася з ідеєю молодої київської письменниці та журналістки Галини ТЕЛИЧУК, яка нещодавно презентувала таку казку у віршах «Таємне життя Святого Миколая». Це перша казка у віршах, яку вона написала для свого маленького сина. Символічно, що видання — персоналізоване, а отже, кожна мама може прочитати своєму малюку казку для нього і про нього: на обкладинці та всередині книги розміщені фотографії малюка, а у сам текст вплетені звернення до нього.
На презентації авторка розповіла про прототип Святого Миколая, про те, чому її герой саме такий — звичайний дідусь, трохи лінькуватий любитель цукерок, який не проти поспати зайву годинку і дуже довго чепуриться.
«Є дві основні ідеї, які я заклала у свій твір. Дитина зрозуміє, що не потрібно бути чарівником, щоб творити дива. Кожна добра справа — це вже є диво. Цю тему можна розвинути і пояснити малюкові, що в його силах робити безліч добрих справ: він може доглядати за домашньою тваринкою, допомагати мамі збирати іграшки тощо. Також, прочитавши цю історію, дитина засвоїть, що не потрібно бути ідеальним, щоб тебе любили. Всі ми маємо свої милі недоліки, і справді рідні люди завжди тебе підтримають і допоможуть — як родина Святого Миколая допомогла йому підготуватися до Нового року».
Також Галина розповіла про те, як діють  і яку практичну цінність мають персоналізовані казки і колискові з точки зору психології. «Таємне життя Святого Миколая» — це не лише історія про Новий рік. Під час її читання з малюком можна поговорити про режим дня та гігієнічні процедури, про домашніх тварин та улюблені страви, про шкідливі звички та недоліки, про далекі країни і сімейні традиції.

Наука мріяти

Письменниця переконана, що читання разом — це безцінний досвід і для дітей, і для батьків. Тому у кожній книжці вона також звертається до батьків і закликає частіше відкладати свої смартфони та брати до рук дитячу книжку. Це не лише зблизить їх із власними дітьми, а й допоможе справдитися найзаповітнішим мріям!
«У книжці є конверт, адреса одержувача — Північний полюс. Я пропоную намалювати разом із малюком його мрії і надіслати Святому Миколаю. Загалом психологи радять частіше питати у дітей, про що вони мріють. І в нормі вони мають одразу видавати 4—5 глобальних мрій, навіть не замислюючись. Однак сучасні діти часто розгублені, у них є багато «хочу», але їх уже нічого не радує. Тому так важливо читати разом книжки, обговорювати їх, разом мріяти та розбивати свої мрії на конкретні цілі. Так ми станемо ближчими з нашими дітьми, і в наших домівках буде більше щастя», — переконана Галина.
«Таємне життя Святого Миколая» видається двома мовами — українською і російською. Галина — професійний перекладач, тому не дивно, що кожна версія має свою неповторну атмосферу і енергетику. У адаптованій російськомовній версії — головний герой Дід Мороз.
У рамках презентації маленькі гості мали змогу поспілкуватися із ілюстратором видання — молодою художницею Оленою ДМИТРЕНКО і спробувати себе у ролі ілюстраторів та авторів книжки про новорічні подарунки.

Вл. інф.
Фото Олександра ГРУШКА.

Київ.