За останню добу (станом на ранок 13.12) бойовики на Донбасі 24 рази порушили перемир’я. За даними прес-центру штабу АТО, російсько-окупаційні війська продовжують грубо порушувати Мінські домовленості й використовують заборонені зразки озброєння, зокрема міномети, танки та важку артилерію. Так, на донецькому напрямку вони гатили з артилерії 122-мм калібру, танка, мінометів 120-мм та 82-мм калібру, гранатометів, озброєння БМП та стрілецької зброї. Гаряче було в районі Широкиного, Гнутового, Водяного, Талаківки, Павлополя, Опитного, Авдіївки, Кам’янки, Мар’їнки, Красногорівки, Новотроїцького та шахти «Бутівка».

На луганському напрямку терористи били неподалік Врубівки з артилерії 152-мм калібру, поблизу Новоолександрівки та Попасної — із мінометів 82-мм калібру, біля Кримського — із гранатометів, а на підступах до Новозванівки — із великокаліберних кулеметів.


Як повідомив учора ЗМІ керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, бойовики знову обстріляли житловий квартал Авдіївки і Донецьку фільтрувальну станцію. «Внаслідок обстрілу вибиті вікна й пробито дах у приватному будинку на вулиці Нахімова, 6. Серед мирних жителів постраждалих немає. Під час обстрілу Донецької фільтрувальної станції куля калібру 12 мм потрапила в диспетчерську, де в цей час перебувала співробітниця станції. Жінка не постраждала, зазначив він.


За даними групи «Інформаційний спротив», російські окупаційні війська на Донбасі протягом останнього тижня здійснили понад 190 вогневих нальотів з 152-мм і 122-мм артилерійських систем, 82/120-мм мінометів, 122-мм РСЗВ «Град», 122-мм переносних реактивних пускових установок «Град-П», БМП і танків. «Найінтенсивніше вогневі удари завдавав противник у районі населених пунктів Причепилівка, Трьохізбенка, Новотошківське, Кримське, Врубівка, Троїцьке, Катеринівка, Попасна, Новоолександрівка, Новозванівка, Травневе, Зайцеве, Луганське, Новолуганське, Авдіївка, шахта «Бутівка», Кам’янка, Піски, Старогнатівка, Чермалик, Гнутове, Водяне, Широкине. Крім того, противник у районі Станиці Луганської систематично обстрілював підрозділи сил АТО зі стрілецького озброєння, що є порушенням угоди про розведення сил у  цій зоні. Також ворог продовжує активно здійснювати розвідку бойових порядків сил АТО із застосуванням БПЛА для завдання по них вогневих ударів, йдеться в повідомленні групи.


Загалом від початку військових дій на Донбасі (з 14 квітня 2014 року по 15 листопада 2017-го) загинули 2 тис. 523 цивільних. Понад 7 тис. осіб дістали поранення. Про це йдеться в 20-й доповіді ООН щодо ситуації з правами людини в Україні, презентованій днями у столиці.