Тільки не переконуйте, що орендна плата, мовляв, не однакова, не кажіть, що закупівельні ціни різні, не нарікайте на умови збереження, логістику і що ще ви там вигадаєте! Поясніть: чому ціна на один і той самий товар, куплений у різних торговельних точках, що розташовані одна від одної на відстані двісті метрів, відрізняється кардинально, радикально, космічно! Це ж не в різних кінцях нашої країни! В столиці, в одному районі, на сусідніх вулицях!

Скільки, по-вашому, може коштувати такий примітивний протизапально-місцезігрівальний, заспокійливо-тонізуючий, протисвербіжно-антисептично-анестизуючий лікарський засіб, всім відомий в’єтнамський бальзам «Золота зірка»?.
Навіть не намагайтеся відгадати. Всі ваші спроби приречені. В умовах сьогоднішнього свавілля, вседозволеності та попрання будь-яких норм і здорового глузду ціна формується не як грошове вираження реальної вартості товару і складається з витрат на його виготовлення, транспортування, інших складових, що зветься собівартістю, а за принципом «кому скільки не вистачає!». Відтоді, як Кабмін відмовив нам — споживачам — у регулюванні та контролі вартості цін на їжу (ЇЖУ?!!), наслідки цієї державної відмови одразу далися взнаки!!! І довго ще відгукуватимуться у наших спорожнілих гаманцях.
Але, агов, хіба ж ліки — то їжа? Хто в нас регулює та відповідає за ціни на ліки? Мінохоронздоров’я, Антимонопольний комітет? Хто наклав лапу на таку прибуткову справу? А ніхто, мабуть, не відповідає, не регулює і лапу не накладав, бо всім байдуже. Раніше був Держкомітет у справах захисту прав споживачів України, якому можна було поскаржитися і який намагався вдавати, ніби стоїть на сторожі закону про захист… прав (???) споживачів, а ще й робив кволі спроби захистити… Скасували. Спочив у бозі.
Хоча ні. Натомість є Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів, якою керує, не повірите, таки так — Володимир… Лапа. Так он хто наклав лапу на ціни? У Києві Головне управління Держспоживслужби очолює Олег Миколайович Рубан. Мабуть, і йому ми теж поставимо свої запитання. А вони дуже прості. З них ми почали цю репліку. Залишилося тільки уточнити: чому бальзам «Золота зірка», куплений 12 грудня в аптеці №18 ТОВ «Елегант-Груп», що на проспекті Перемоги, 48 (ліворуч від станції метро «Шулявська»), до якого додається інструкція, затверджена Міністерством охорони здоров’я України, коштує 31,75 грн, а той самий товар, куплений у «Червоному маркеті», що на вулиці Олександра Довженка, 1 (праворуч від станції метро «Шулявська») 13 грудня, але вже з реєстрацією від «МИНИСТЕРСТВА ЗДРАВООХРАНЕНИЯ И СОЦИАЛЬНОГО РАЗВИТИЯ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ», коштує 17,90 грн? А, можливо, це… контрабанда-контрафакт? То тоді запитання і до Держприкордонслужби України, і до Державної фіскальної служби України… Ні, звісно, коли б товар виготовлявся лише в Російській Федерації, то зрозуміло… хіба хочеш? Мусиш! Але ж виходить так, що товар із дружнього В’єтнаму — напряму — коштує вдвічі дорожче, ніж через посередників. Тут щось не так!
Від будь-яких коментарів поки що утримаємося, почекаємо коментарів від, як то мовиться, зацікавлених та уповноважених установ. Прохання: не переконуйте, що орендна плата, мовляв, не однакова, не кажіть, що закупівельна ціна різна, не нарікайте на умови збереження, логістику! Одне слово — не вигадуйте нісенітниць! Поясніть: чому ціна на один і той самий товар, куплений у різних торговельних точках, відрізняється кардинально, радикально, космічно! В одному місті, на сусідніх вулицях!
До речі, у «Червоному маркеті», що у Василькові, ціна та сама, що і у Києві — 17,90 грн!

Віктор БОНДАР.

P. S. Якщо імпорт вигідніше завозити через Росію, давайте так і робити. Уявляєте — економія вдвічі! Ось він — шлях до процвітання!