Група компаній «Укртепло» розширює власну мережу котельних на біопаливі і нарощує виробництво теплової енергії з відновлюваних джерел. За підсумками минулорічного опалювального сезону підприємствами компанії вироблено 130 тисяч гігакалорій тепла. Для такої кількості теплової енергії знадобилося б понад 16 мільйонів кубометрів газу! Саме такий обсяг дорогого імпортованого палива вдалося замістити біопаливом — пелетами, брикетами, дровами.

Засновник групи компаній «Укртепло» Іван Надєїн відповідає на запитання журналістів та ділиться планами на майбутнє.

Славутич: найбільша в Україні котельня на біопаливі потужністю 10,5 МВт.

Перша біогазова станція на Рівненщині.

Понад сотня котелень в 14 регіонах України, сумарна потужність яких наближається до 200 МВт, — така виробнича база ГК «Укртепло». Це найбільша мережа об’єктів на біопаливі в Україні. Загалом компанія забезпечує теплом понад 400 споживачів і опалює майже 1,3 мільйона квадратних метрів.
— Виробництво тепла з відновлюваних джерел має значний кумулятивний ефект. Ми не лише постачаємо тепло та гарячу воду, ми стимулюємо розвиток національного виробництва. Кожен зекономлений кубометр імпортного газу — це додаткові робочі місця, податки, поліпшення торговельного сальдо, зміцнення гривні. А крім того, зменшення політичних ризиків, адже у всьому світі енергоносії є інструментом геополітики, — каже засновник групи компаній «Укртепло» Іван Надєїн.
За його словами, Україна найближчими роками просто приречена значно збільшити виробництво тепла з відновлюваних джерел. Попит зростає, оскільки біопаливо дешевше за газ. Крім того, зменшується тиск монополій, які стримують конкуренцію. Зокрема, в році, що минає, було ухвалено низку законопроектів, що не тільки стимулюють виробництво теплової енергії з альтернативних джерел, а й роблять прозорішими й зрозумілими відносини між споживачами та надавачами комунальних послуг. Це, зокрема, Закон України «Про теплопостачання», який передає право місцевим органам влади встановлювати тариф на теплову енергію на рівні 90 відсотків від чинного тарифу на тепло з газу для бюджетних установ і населення.
— Закон дасть можливість скоротити імпорт газу на три мільярди кубометрів, збільшити до 20 тисяч кількість нових робочих місць і залишити в економіці країни не менш як 18 мільярдів гривень — переконаний Іван Надєїн.
Один із таких проектів — біогазова станція, що почала працювати на Рівненському сміттєзвалищі. Новий об’єкт виробляє електроенергію і дасть змогу запобігти виникненню пожеж, схожих на ту, що сталася на сміттєзвалищі під Львовом.
Проект будівництва першої біогазової станції на Рівненщині реалізували фахівці ГК «Укртепло». Вартість будівництва становила 20 мільйонів гривень.
Потужність об’єкта — 500 кВт-год. Очікується, що біогазова станція щороку видобуватиме від 2,5—4 мільйонів кубів біогазу, за допомогою якого вироблятиме понад 4 мільйони кВт-год. електроенергії.
— Крім того, соціальне значення проекту важко переоцінити, — каже Іван Надєїн, — адже в Україні багато проблем із побутовими відходами. — Міркуйте самі: понад 90 відсотків твердих побутових відходів вивозиться на сміттєзвалища, де вони накопичуються і загрожують усьому живому навколо. У розвинутих країнах один із методів розв’язання проблеми — використання побутових відходів як джерела енергії. Наприклад, в Європі із побутових відходів щороку виробляється понад 30 мільярдів кВт-год. електроенергії та 67 мільйонів Гкал теплової енергії, що дає змогу забезпечити енергоресурсами 14 мільйонів жителів. Хіба ми гірші і не можемо щось схоже зробити в Україні?
І ось перший проект реалізували на Рівненщині. Це новий досвід для компанії і, схоже, його вдасться масштабувати щонайменше на декілька регіонів, а після запуску мережі біогазових станцій стане можливою й переробка твердих побутових відходів, — сподівається засновник групи компаній «Укртепло».
Нове досягнення ГК «Укртепло»: у Славутичі почала працювати найбільша в Україні котельня на біопаливі потужністю 10,5 МВт. Завдяки їй Славутич заміщуватиме майже 7 мільйонів метрів кубічних газу на рік! З першого дня експлуатації стали відчутні переваги твердопаливної котельні. Вона працює на деревній трісці й на 40 відсотків забезпечує потреби міста в тепловій енергії та гарячій воді. Як повідомив Іван Надєїн, у котельню вкладено майже 100 мільйонів гривень. Планується повернути інвестиції за три роки.
Наступний крок після запуску котельні на біопаливі — будівництво біоТЕЦ на відновлюваних джерелах енергії загальною потужністю 12,5 МВт на годину електричної енергії, яка також вироблятиме 25 Гкал/год. теплової енергії.
Крім того, неподалік Славутича засадять приблизно 1500 гектарів енергетичною вербою. Це дасть можливість забезпечити котельню та біоТЕЦ деревною сировиною.
Унаслідок реалізації цих проектів буде створено «зелений» енергетичний кластер, і місто Славутич зможе повністю відмовитися від використання природного газу в житлово-комунальному господарстві, — повідомили в ГК «Укртепло».
Додамо, що міська влада Славутича зацікавлена в максимальному використанні відновлюваних джерел енергії. Завершити будівництво біоТЕЦ і висадити енергетичну вербу група компаній «Укртепло» планує протягом наступного року. Відповідний меморандум про співпрацю було підписано Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України, Славутицькою міською радою і групою компаній «Укртепло».

Підготував Віктор БОНДАР
(за матеріалами Держенергоефективності України та ГК «Укртепло»).
Фото надано автором.

 

ЦИФРИ

Група компаній «Укртепло» — лідер українського ринку виробництва теплової енергії з відновлюваних джерел. Її створено в 2011 році і працює вона в 14 областях України, а також у Молдові та Угорщині. На рахунку компанії понад 1000 реалізованих проектів. В Україні вона модернізувала і перевела з газу на біопаливо більш як 100 котелень.

 

ДОВІДКОВО

Основні напрями діяльності — виробництво теплової та електричної енергії з відновлюваних джерел, виробництво промислових і побутових твердопаливних котлів, вирощування енергетичних рослин. На рахунку компанії, зокрема, будівництво мережі міні-гідроелектростанцій, біоТЕЦ, біоетанольного заводу другого покоління в Одеській області.

 

Компетентно
Сергій САВЧУК, голова Держенергоефективності України:
— Завдяки твердопаливній котельні та біоТЕЦ Славутич стане взірцем незалежного від газу українського міста!
Потенціал економії газу становить майже 7 мільйонів м3 на рік. Завдяки цій котельні місто зможе заощадити щонайменше 4 мільйони гривень за опалювальний сезон.
Котельня запрацювала на початку цього опалювального сезону і, що важливо, за новим стимулюючим тарифом на тепло! Він становить 90 відсотків від тарифу на тепло з газу. Це реальний приклад роботи Закону «Про теплопостачання» щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії, який ми розробляли спільно з парламентаріями та експертами, щоб стимулювати інвесторів встановлювати такі котельні на біомасі в кожному місті.
Котельня на біомасі — це перший крок до започаткування цілого енергетичного кластеру з використанням «чистих» джерел енергії у Славутичі.
Я вітаю рішення місцевої влади створити енергетичний кластер на основі відновлюваних джерел енергії. Це дасть змогу Славутичу повністю відмовитися від газу під час генерації теплової енергії! Зі свого боку запевняю в готовності всебічно підтримувати місто в цій ініціативі.