Успіх реформи енергоефективності в Україні полягає в її комплексному запровадженні, наголосив віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко 14 грудня в Укрінформі під час конференції «Енергоефективність у житловому секторі — шлях до енергонезалежності країни», де презентували створення відповідного фонду.

На знімку (зліва направо): Наталя Олійник, Президент ГО «Всеукраїнська рада голів ОСББ», Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Софія Лінн, керівниця проекту «Енергоефективність у житловому секторі України», IFC (група Світового банку).

Фото з відкритих джерел.

Учасниками конференції стали керівники місцевих громадських об’єднань голів ОСББ, управляючі конкретних ОСББ із 14 регіонів країни, адже адресатом програм представленого Фонду енергоефективності є саме багатоповерхові будинки. Захід організували ГО «Всеукраїнська рада голів ОСББ» (президент Наталя Олійник) за підтримки проекту «Енергоефективність у житловому секторі України», IFC (група Світового банку).
Найголовніші кроки для здійснення реформи та запуску роботи фонду вже зроблено: тільки останнім часом прийнято п’ять первинних законодавчих актів, зокрема закони України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», «Про енергетичну ефективність будівель», «Про Фонд енергоефективності», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Про житлово-комунальні послуги». Також затверджено майже 75% підзаконних актів, створені механізми, необхідні операційні процедури, розповіла на конференції керівниця проекту «Енергоефективність у житловому секторі України», IFC (група Світового банку) Софія Лінн. Вона подякувала Україні за партнерство й активну співпрацю у створенні фонду й наголосила, що його робота має будуватися виключно на прозорій основі.
Запуск Фонду ЕЕ очікується навесні або на початку літа 2018 року. Геннадій Зубко висловив сподівання, що основні підзаконні акти щодо статуту і порядку формування його коштів будуть схвалені на найближчому засіданні уряду, і це дасть змогу почати реєстрацію.
Програма фонду орієнтована на реалізацію проектів енергоефективності в конкретних ОСББ відповідно до здійсненого енергоаудиту будинків і сертифікатів, котрі дадуть можливість вчасно отримати рекомендації і згідно з ними втілити ті заходи, що дозволять зекономити до 60% енергії, яка надходить у будинки, запевнив Геннадій Зубко під час презентації. ОСББ взаємодіятимуть із фондом через банки-партнери. У разі потреби банки можуть надавати кредитування для ОСББ.
Алгоритм участі у програмі фонду енергоефективності такий: 1) необхідно створити ОСББ та прийняти рішення щодо Проекту енергомодернізації; 2) зробити енергоаудит (який буде частково відшкодовано фондом); 3) обрати один з двох продуктів фонду — це два пакети — «Легкий», орієнтована вартість котрого 300—400 тисяч гривень, або «Комплексний» — вартістю 3—5 мільйонів гривень (розрахунки зроблено для будинку на 120 квартир); 4) звернутися до банку-партнера по інформацію та кредит; 5) реалізувати заходи з енергоефективності згідно з правилами фонду (вибір усіх підрядників ОСББ здійснюють самостійно); 6) отримати компенсацію вартості всього проекту до 50% після верифікації.
Очікувані внески у Фонд ЕЕ, заявлені у презентації: із державного бюджету — 100 мільйонів гривень у 2017 році та 1600 мільйонів у 2018-му; від донорів — 10 мільйонів євро від Німеччини, 30 мільйонів євро від ЄС. Додатково ЄС надасть 20 млн євро, а Німеччина 4 млн євро на підтримку роботи Фонду енергоефективності на 5 років (тренінги енергоаудиторів, ОСББ та ін.).

Лариса ГОНЧАРЕНКО.