У День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС до пам’ятного знака «Пожежникам, які врятували світ» прийшли не тільки житомиряни, а й гості з далекої Японії, які викладають в університеті Тойохаші Содзо та коледжі Айзу. Вони висловили подяку благодійним фондам «Заручники Чорнобиля» та «Пожежники Чорнобиля» за можливість відвідати постраждалі від аварії регіони. Сказали, що тепер краще розуміють, що буде через три десятиліття після аварії на японській АЕС.
Гості викладають на факультетах дошкільної освіти і розвитку дитячої творчості. Тож під час перебування в Житомирі багато уваги приділили спілкуванню з малечею. У центрі творчості дітей та молоді відкрито виставку робіт юних житомирських художників та ровесників з префектури Фукусіма. Півтори сотні малюнків об’єднує тема боротьби з радіаційним забрудненням. Виставка не випадково має назву «Маленькі жовті листки». «Ми привезли передусім малюнки, на яких зображено ріпак. Для нас ця культура дуже важлива», — сказав викладач університету Тойохаші Содзо Кацутоші Като. Після спільних експериментів, які провели в Народицькому районі науковці Житомира та японські колеги, в префектурі Фукусіма стали широко використовувати ріпак для очищення забруднених радіацією земель.
Японці провели для найменших вихованців студії майстер-клас у стародавній японській техніці манго (малюнок на сувої паперу). Зображали ріпакове поле після дощу. Спільну картину житомирян покажуть японським юним художникам.

Житомир.