Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримує проект закону України про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо рентної плати за спеціальне використання води).

Документ скасовує раніше внесені зміни до ст. 255 Податкового кодексу про рентну плату за спеціальне використання води, які набирають чинності з 2018 року.

Згідно з цим законом, рент-на плата за спеціальне водокористування та обсяги фактично використаної води вторинними споживачами стягуватиметься лише з первинних користувачів. У такому разі всі бюджетні неприбуткові організації, які забирають воду із природних об’єктів і перекидають її без використання у маловодні регіони, платитимуть відповідний податок.

За експертними оцінками Державного агентства водних ресурсів України, лише підприємствами, які надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення вторинним користувачам (без урахування населення), передається для споживання понад 500 мільйонів метрів кубічних води. Втрати бюджетів різних рівнів становитимуть понад 300 мільйонів гривень щорічно.

Крім того, згідно з ухваленими змінами до ст. 255 Податкового кодексу, не оподатковуватиметься обсяг води, що втрачається в системах водопостачання. Це суперечить принципам стимулювання користувачів до раціонального та ощадливого використання води.

За інформацією Державного агентства з водних ресурсів України, лише підприємствами, які надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, щорічно втрачається майже 
800 млн м куб. рідини. Збитки бюджетів різних рівнів становитимуть мало не 150 мільйонів гривень щорічно.

Отже, ухвалені зміни до ст. 255 Податкового кодексу, які набирають чинності з 2018 року, розбалансують систему рентної плати за спеціальне використання води, призведуть до втрат у бюджетах різних рівнів тощо.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.