У МВФ ще добряче подумають.

Кому з 1 січня 2018 року підвищать пенсії.

Подорожчають опалення, гаряча вода і електроенергія.

Наше існування дедалі більше нагадує біг зачарованим колом: підвищили зарплати і пенсії — поповзли вгору ціни. Намагаємося їх наздогнати — курс долара залихоманило. Ціни на пальне та на житлово-комунальні послуги не відстають... Зарплати, що виповзли були на сонячне світло, знову розвернулися й посунули у морок, рятуючись від податків. Нічого, кажуть шпрехшталмейстери від політики, осучаснимо пенсії, підвищимо зарплати, приймемо держбюджет економічного зростання і — заживемо!

Але схоже, що ні, не заживемо. Або заживемо, але не всі. Бо Міжнародний валютний фонд бачить суттєві ризики і у передбачуваних доходах, і у майбутніх видатках нашого Держбюджету-2018. Про це пише Reuters.

Видання нагадує, що Київ зобов’язався виконувати рекомендації МВФ. Але через те, що обіцяні реформи просуваються із запізненням, виплати частин цієї суми відбуваються аналогічно — неквапом. Тобто як мокре горить. Фонд іще не оприлюднив свою оцінку відповідності Держбюджету-2018 зобов’язанням перед МВФ, але у першому ж коментарі після його ухвалення голова відділення МВФ в Україні Йоста Люнгман сказав: «Загалом ми погоджуємось із запланованим дефіцитом бюджету на наступний рік, але бачимо суттєві ризики в статті і доходів, і видатків», — і додав, що МВФ продовжить діалог з урядом у найближчі дні, щоб погодити додаткові заходи, аби бюджет відповідав цілям програми допомоги.

А тим часом в уряді кипить нечувана передноворічна робота. Там замислили пенсії українських військовослужбовців з 1 січня 2018 року підвищити — страшно навіть сказати — аж на півтори тисячі гривень! Про це під час засідання Кабінету Міністрів 13 грудня просто-таки рубонув Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Осучаснення пенсій відбуватиметься автоматично (це така фішка у них, минуле підвищення теж було автоматичне, і досі люди скаржаться!), ми передбачаємо, що бойові пенсії мають бути більшими, ніж звичайні пенсії військовослужбовців. Підвищення пенсій для військових пенсіонерів може бути не менше в середньому, ніж півтори тисячі гривень», — пообіцяв Гройсман. Про те, як прожити тим, хто після осучаснення отримує на руки менше 1500 гривень, прем’єр не сказав. Напевно, вважає, що більше не заслужили чи й того їм досить?

Додамо, що на пенсіонерів чекає ще одна новина. У зв’язку з великою кількістю вихідних та святкових днів у січні уряд вирішив виплатити пенсії за перший місяць наступного року в грудні-2017.

А у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі розповіли, що у 2018-му подорожчає опалення і гаряча вода. «Тарифи на опалення і гарячу воду в наступному році виростуть на 20%. Навіть без подорожчання газу ціни на підігріту воду і центральне опалення підвищуються: по-перше, ростуть зарплати; по-друге, скорочуються обсяги споживання», — йдеться у прогнозі відомства.

Також на 20% в Україні в 2018-му подорожчає електроенергія. В середньому сім’я з трьох осіб використовує 150 кВт/год електроенергії на місяць. За нинішнього тарифу це 170 грн, а після подорожчання буде 204 грн.

Тариф на електроенергію, на відміну від тепла і води, один для всіх українців. У наступному році уряд планує витратити на комунальні знижки майже 62 млрд грн. Якщо тарифи виростуть на 10—20%, цієї суми може не вистачити. Навіть цьогоріч із діючими тарифами, за оцінками експертів, на субсидії витратять загалом понад 70 млрд грн. Тож черговий транш від МВФ нам аж ніяк не завадить!

Бачите як: одні кажуть, що підвищуються зарплати і скорочуються обсяги споживання, інші закликають менше їсти і не ходити в трусах.

Ви б уже якось між собою домовилися, а тоді й нам радили!

Підсумовував Віктор БОНДАР.